Bliski istok i sukobi: Iran ispalio rakete na Pakistan, gađao „ekstremističke grupe"

Iz Pakistana su osudili, kako su naveli, nezakonit čin Teherana.
An Iranian missile launcher
Reuters
Iranske rakete ove nedelje su pogodile Pakistan, Irak i Siriju - fotografija sa ranijih vojnih vežbi

Iran je saopštio da je ispalio rakete na ekstremističku grupu u zapadnom Pakistanu, što je treći vazdušni napad na drugu zemlju ove nedelje posle ranijih udara na ciljeve u Iraku i Siriji.

Iranska državna televizija javila je da su pogođene dve lokacije u jugozapadnoj pograničnoj provinciji Beludžistan povezanim sa ekstremističkom grupom Džaiš al Adl.

Pakistanski zvaničnici rekli su da je dvoje dece poginulo, a troje ranjeno.

Islamabad je saopštio da je vazdušni napad bio „nezakonit čin" i upozorio da bi mogao da dovede do „ozbiljnih posledica".

Najnoviji napad Irana na Pakistan usledio je u vreme rastuće napetosti širom Bliskog istoka.

Više od 100 dana traje rat Izraela sa palestinskom ekstremističkom grupom Hamasa, sa hiljadama žrtava, sporadični sukobi Izreala sa moćnom libanskom organizacijom Hezbolah, ali i napadima jemenske pobunjeničke grupe Huti na trgovačke brodove u Crvenom moru posle kojih su američke i britanske snage počele vazdušne udare na Jemen i položaje Huta.

Teheran je u utorak, 16. januara gađao, kako je naveo Teheran, Džaiš al-Adl, ili „vojsku pravde", etničku sunitsku grupu Beluča koja je izvršila napade unutar Irana, kao i na pakistanske vladine snage.

Dan ranije, iz Irana su ispaljene balističke rakete na ciljeve u gradu Irbilu na severu Iraka, što je izazvalo osudu SAD.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je udarila, kako tvrde, izraelski „špijunski štab" u iračkom poluautonomnom regionu Kurdistan.

U napadu su poginula četiri civila, a šest je ranjeno, saopštile su lokalne vlasti.

Iran je potom pogodio mete u sirijskoj severozapadnoj provinciji Idlib, koja je poslednje preostalo uporište opozicije u zemlji, van kontrole sirijske vlade, i u kojoj živi 2,9 miliona raseljenih ljudi, od kojih mnogi žive u strašnim uslovima u kampovima.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da su udari u Siriji bili odmazda za ovomesečni samoubilački bombaški napad u kojem su poginule 84 osobe, kada je veliki broj ljudi došao na obeležavanje četvrte godišnjice ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Teheran je saopštio da ne želi da učestvuje u širem sukobu koji bi mogao da izazove rat u Gazi.

Ali grupe u takozvanoj „osovini otpora", koja uključuje Hute, Hamas u Gazi, Hezbolah u Libanu i razne iz Sirije i Irake, izvode napade na Izrael i njegove saveznike kako bi pokazali solidarnost sa Palestincima.

Sve te grupe imaju podršku Irana.

Posle napada, Pakistan je saopštio da je Iran „neisprovocirano povredio njegov vazdušnog prostor" i da je „dodatno zabrinjavajuće što se ovaj nezakonit čin dogodio uprkos postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana".

Odnos Pakistana i Irana je delikatan, ali srdačan.

Ovaj napad se dogodio istog dana kada su se pakistanski premijer i iranski ministar spoljnih poslova sastali na Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu i dok su iranska i pakistanska mornarica zajedno održavale vojne vežbe u Zalivu.

Ipak, obojica su razmenili međusobne osobe za skrivanje ekstremističkih grupa koje godinama izvode napade u njihovim pograničnim oblastima.

Pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova je 2017. godine saopštilo da je iranski dron oboren dok se nalazio na teritoriji Pakistana, a tri godine ranije iranska vojska je prešla granicu kako bi gonila ekstremiste.

Bezbednost sa obe strane njihove zajedničke granice, koja se proteže u dužini od oko 900 kilometara, dugo vremena brine obe vlade.

Teheran je povezao grupom Džaiš al Adla sa prošlomesečnim napadima blizu granice, u kojima je ubijeno više od deset iranskih policajaca.

Tada je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao da su ekstremisti, odgovorni za napad, ušli u zemlju iz Pakistana.

Kina je u sredu pozvala Pakistan i Iran da pokažu „uzdržanost" i „izbegnu akcije koje bi dovele do eskalacije".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning dodao je da Peking te zemlje vidi kao „bliske susede".

Džaiš al Adl je „najaktivnija i najuticajnija" sunitska militantna grupa koja deluje u Sistan-Belučestanu, prema američkoj nacionalnoj obaveštajnoj službi.

Vašington i Teheran su je označili kao terorističku grupu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.