Južna Koreja: Skupocena tašna predsednikove supruge trese vladajuću stranku

Oštre podele oko poklona za prvu damu koji nije smela da prihvati.
South Korea's President Yoon Suk Yeol and his wife Kim Keon Hee
Getty Images
Predsednik Južne Koreje Jon Suk Jeol i njegova supruga Kim Keon Hi

Skupocena tašna francuskog modnog giganta Dior izazvala je potrese u vladajućoj stranci Južne Koreje.

Kim Keon Hi, supruga južnokorejskog predsednika, prihvatila je tašnu kao poklon, što se mnogima u Pokretu moći naroda, kako glasi naziv vladajuće stranke, nije dopalo.

Pojedini analitičari kažu da skandal ugrožava izglede stranke predsednika Jona Suka Jeola na izborima u aprilu.

Prema pojedinim anketama, glasači traže objašnjenje od predsednika, a opozicija je sve to iskoristila za napad na njega.

Video koji je objavio levičarski Jutjub kanal Glas Seula, a koji je bio povod da se digne prašina, navodno je tajno snimio pastor Čoi Jae Jung, koristeći kameru ubačenu u njegov sat.

Na snimku se vidi kao Čoi ide do prodavnice da kupi sivkastoplavu torbu od teleće kože, a na njoj je cena od tri miliona vona (oko 2.000 evra).

Čoi potom sa tašnom odlazi do kompanije Kovana kontents, u vlasništvu predsednikove supruge, a potom se čuje kako Kim pita pastora: „Zašto mi stalno donosiš ove stvari?".

Tašna je navodno predata prvoj dami u septembru 2022. godine, prenose lokalni mediji.

Iako se na snimku ne vidi eksplicitno kako Kim Keon Hi prihvata poklon, list Koreja herald je izvestio da je predsednička kancelarija potvrdila prijem tašne i da se njom „upravlja i čuva kao vlasništvo vlade".

Kabinet predsednika navodno planira da se pozabavi ovim pitanjem „već ovog meseca", izvestila je novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ankete pokazuju da 69 odsto birača u zemlji želi objašnjenje od predsednika o postupcima njegove supruge.

Ranija anketa u decembru pokazala je da 53 odsto ispitanika smatra da je njeno ponašanje neprikladno.

Skandal se razbuktava samo tri meseca pre izbora u Južnoj Koreji, a pritom je rejting predsednika u stalnom opadanju.

Politički analitičar Ri Džong Hun iz Seula opisuje slučaj kao „političku bombu".

„Rizici za Kim Keon Hi će samo postati veći", rekao je on novinskoj agenciji Rojters.

Opoziciona Demokratska partija se takođe prikačila na „slučaj tašna" kako bi napala južnokorejskog predsednika i vladajuću stranku.

„Besmisleno je što kabinet predsednika i vladajuća stranka nastavljaju da ignorišu slučaj i što smatraju da će izvinjenje okončati stvar", rekao je lider opozicione Demokratske partije Hong Ik Pjo.

Južnokorejski zakon zabranjuje da državni službenici i njihovi supružnici primaju poklone u vrednosti većoj od milion vona odjednom (oko 690 evra), ili ukupno tri miliona vona (oko 2.000 evra) u toku fiskalne godine.

Skandal je izazvao razdor unutar stranke predsednika Jona Suka Jeola.

Prema pojedinim izveštajima, navodno je lider stranke Han Dong Hun tražio od predsednika da podnese ostavku nakon što je prokomentarisao da kontroverza oko tašne „može biti pitanje od interesa za javnost".

„U suštini, sve je ovo bila planirana nameštaljka, ali imali smo nekoliko nedelja tokom kojih smo mogli da se pozabavimo celom stvari", rekao je lider vladajuće stranke Han Dong Hun.

Po svemu sudeći, predsednik države i lider vladajuće stranke su u međuvremenu izgladili odnose, što pojedini analitičari smatraju mudrim potezom šefa države uoči izbora.

Han se smatra bliskim saradnikom predsednika i čak se veruje da će biti predsednički kandidat 2027.

Bilo je još varnica u vladajućoj stranci.

Kim Kjung Jul, još jedan lider PPP, uporedio je prvu damu sa Marijom Antoanetom, ozloglašenom francuskom kraljicom poznatoj po ekstravagantnom životu.

Ovo je poslednja u nizu kontroverzi oko 51-godišnje prve dame Južne Koreje.

Opozicija već dugo optužuje predsednikovu ženu za umešanost u manipulaciju cenama akcija.

Ranije ovog meseca, predsednik Jon Suk Jeol je stavio veto na zakon kojim se poziva na istragu njegove supruge zbog ovih tvrdnji.

Prošle godine, gradske vlasti Seula odustale su od projekta brze saobraćajnice zbog navoda da bi izgradnja finansijski koristila porodici predsednikove supruge podizanjem cena zemljišta u njihovom vlasništvu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Caslav

    25.01.2024 13:53
    haha
    Oko cega se ovi raspravljaju...
    Ne bi mogli da veruju koreanci sta nasa vlast radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC