LGBT u Africi: Biti LGBT+ je nezakonito, odlučio parlament Gane

Zakonodavci su doneli strogi zakon, za koji aktivisti za ljudska prava kažu da ugrožava osnovne slobode.
Zastava Parade ponosa
AFP

Parlament Gane usvojio je strogi zakon po kome svako ko se deklariše kao LGBT+ osoba može biti osuđen na kaznu zatvora do tri godine.

Zakon takođe predviđa kaznu zatvora do pet godina za osnivanje ili finansiranje LGBT+ grupa.

Zakonodavci su odbacili pokušaje da se zatvorska kazna zameni društveno korisnim radom ili terapijom.

Donošenje ovog zakona poslednji je znak sve većeg protivljenja pravima LGBT+ osobama u zapadnoafričkim zemljama.

Zakon, koji su podržale dve vodeće političke stranke u Gani, postaće važeći ako ga potpiše predsednik Nana Akufo-Ado.

On je ranije rekao da će to učiniti ako većina stanovnika Gane to želi.

Homoseksualni odnosi već predstavljaju kršenje zakona u Gani i podrazumevaju trogodišnju zatvorsku kaznu.

Amnesti internešnel upozorio je prošle nedelje da zakon „predstavlja značajnu pretnju osnovnim pravima i slobodama" LGBT+ osoba.

Aktivisti se pribojavaju da će sada doći do lova na veštice među članovimaLGBT+ zajednice i onima koji se zalažu za njihova prava, a neki kažu i da će morati da se skrivaju.

Ako ovaj zakon bude usvojen, „to će pojačati strah i mržnju, može pokrenuti nasilje protiv sugrađana i negativno će uticati na slobodu govora, kretanja i udruživanja", kazala je Vini Bajanajima, šefica tela Ujedinjenih nacija koje se bavi problemom AIDS-a.

Ona je dodala da će zakon otežati „pristup uslugama koje spasavaju živote" i „ugroziti razvojni uspeh Gane".

Zakon predviđa i kaznu zatvora do deset godina za osobe koje se uključe u kampanje za prava LGBT+ koje su usmerene na decu.

Takođe, ohrabruje javnost da prijave članove LGBT+ zajednice vlastima radi „neophodnih radnji".

Poslanici su rekli da je zakon napisan kao odgovor na prvi LGBT+ centar, koji je otvoren u glavnom gradu Akra u januaru 2021.

Policija je zatvorila centar posle protesta građana i pritisaka verskih i tradicionalnih vođa u državi u kojoj većinom žive hrišćani.

U to vreme, Hrišćanski savet i Pentekostni savet Gane naveli su u zajedničkoj izjavi da je biti LGBT+ „strano kulturi Gane i sistemu porodičnih vrednosti i da stoga građani to ne mogu prihvatiti".

Zakon koji je usvojen u parlamentu ublažena je verzija prethodnog nacrta, tako da su skraćene zatvorske kazne, a uklonjena je i kontroverzna odredba o konverzionoj terapiji.

Tokom višednevne debate, Aleksander Afenio-Markin, zamenik šefa poslaničke grupe vladajuće stranke, predložio je dodatne promene.

On je kazao da zakonodavci treba da odluče da li osobe koje su osuđene za to što su članovi LGBT+ zajednice treba poslati u zatvor ili im treba odrediti društveno korisni rad i terapiju.

Ipak, poslanici koji su podržali zatvorsku kaznu naterali su ga da odustane.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.