Izrael i Palestinci: U Gazu stigla prva isporuka hrane morskim putem

Prve isporuke hrane istovarene su na obalama Gaze, ali za sada nije jasno kako će biti distribuirane.
Orange dinghies approach the aid barge. There is a sheet over the aid that reads "World Central Kitchen"
Reuters
Mali čamci izvukli su zalihe hrane na kopno

Prve isporuke hrane morskim putem istovarene su na obalu Gaze, dok iz UN-a upozoravaju da je stanovništvo na ivici gladi.

Ovo je pokušaj da se isporuke ubrzaju, nakon što je dopremanje hrane iz vazduha i sa kopna postalo veoma teško.

Španski brod Open arms isplovio je sa Kipra u utorak, sa oko 200 tona hrane - pirinča, brašna, mahunarki, konzerviranog povrća i proteina.

Video snimci, objavljeni na društvenim mrežama, pokazuju kako se sanduci pretovaraju sa barže do kamiona, parkiranih na namenski izgrađenom pristaništu.

Misiju sprovodi Svetska centralna kuhinja (VCK), u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Osnivač VCK-a, slavni kuvar Hoze Andres, napisao je na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter) da je sva pomoć utovarena u 12 kamiona.

„Uspeli smo!", objavio je i dodao da je ovo proba, da se vidi da li bi morem mogli da isporučuju „do hiljadu tona nedeljno".

Ako se misija ispostavi kao uspešna, verovatno će se put Gaze otisnuti i drugi humanitarni brodovi, u sklopu međunarodnih napora da se isporuči što više pomoći u Gazu.

Amerika planira da uspostavi sopstveni plutajući dok, kako bi povećali kapacitet za dostavu.

Iz Bele kuće prognoziraju da bi tako mogli da isporučuju oko dva miliona obroka dnevno, ali za tako nešto tek treba uspostaviti logistiku.

Vojne operacije i slom humanitarne pomoći ozbiljno su otežali isporuke hrane, a mnoge farme, pekare i fabrike u Gazi su uništene.

Svetski program za hranu morao je da privremeno obustavi svoje kopnene isporuke nakon što su se konvoji našli na meti pljačke.

Prošle nedelje, petoro ljudi u Gazi navodno je poginulo nakon što su pogođeni paketom humanitarne pomoći koja je isporučena iz vazduha.

Rat između Izraela i Palestinaca počeo kada su Hamasovi naoružani napadači 7. oktobra upali na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, dok je više od 250 odvedeno kao taoci.

Od tada je u Gazi ubijeno više od 31.400 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.


Pogledajte video: Svedočenje oslobođenog izraelskog taoca


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.