Island: Nova erupcija vulkana, lava se približava Grindaviku

Stručnjaci kažu da je ova erupcija, inače četvrta od decembra, najjača do sad.
The skyline of Reykjavik turns orange from the lava flowing from a fissure caused by a volcanic eruption
Getty Images
Nebo nad Rejkjavikom postalo je narandžasto nakon najnovije vulkanske erupcije na Grindaviku

Na jugu Islanda proglašeno je vanredno stanje zbog još jedne vulkanske erupcije na poluostrvu Rejkjanes.

Ovo je četvrta erupcija od decembra, i ujedno najsnažnija do sada - lava je stigla do istočne odbrane oko evakuisanog grada Grindavik, javili su lokalni mediji.

Stanovnici su takođe evakuisani iz obližnje Plave lagune, jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija Islanda.

Vazdušni prostor Islanda ostaje otvoren, iako potok lave izaziva dim.

Erupciju možete da pratite uživo putem ovog linka.

Kako je saopštila državna služba civilne odbrane, erupcija je počela posle 20 časova po lokalnom vremenu (20:00 GMT) u subotu, severno od Grindavika.

Dešava se u blizini mesta gde je erupcija počela 8. decembra.

Na snimku eksplozije vulkana, vide se oblaci dima i užarene magme kako cure i klokoću iz otvora u zemlji.

Eksplozija nije pogodila glavni međunarodni aerodrom, koji se nalazi severozapadno od Grindavika.

Geofizičar Magnus Tumi Gudmundson, koji je bio u helikopteru tokom preletanja pogođenih područja, rekao je lokalnim medijima da je subotnja erupcija bila najsnažnija do sada.

Dva toka lave su se kretala na zapad i jug.

Lokalni mediji su izvestili da je lava iz ove poslednje stigla do istočnih odbrambenih zidova Grindavika.

Gudmundson je dodao da postoji mogućnost da lava mogla da oteče u more, ali da se to možda neće dogoditi ako se vulkanska aktivnost smiri.

Einar Besi Gestson, stručnjak za prirodne katastrofe u Norveškoj meteorološkoj agenciji, rekao je islandskoj javnoj televiziji RUV da može doći do opasnih gasova i malih eksplozija ako lava dođe u kontakt sa morskom vodom.

Lava koja se kreće na zapad ide u pravcu Plave lagune i geotermalne elektrane, koja obezbeđuje toplu vodu za veći deo poluostrva Rejkjanes.

Islandska meteorološka služba saopštila je da je ovo korito lave „značajno šire" nego u februaru, kada je ranija erupcija izazvala da lava teče u sličnom pravcu.

Oko oba su izgrađeni mnogi zaštitni nasipi, rekla je za Rojters Rike Pedersen, šef Nordijskog vulkanološkog centra u Rejkjaviku.

Postoji zabrinutost da bi kablovi sa optičkim vlaknima na putu mogli biti oštećeni, uzrokujući prekid telefonskih i internet usluga.

Plava laguna je zatvorena do daljnjeg, a tamo je boravilo 500-600 ljudi kada se dogodila subotnja erupcija, dodala je Pedersen.

Evakuisano je i između pet i 10 kuća u Grindaviku.

Otprilike 4.000 stanovnika ovog grada dobila je mogućnost da se vrati u domove pre otprilike mesec dana, nakon što je erupcija u januaru dovela do širenja magme u grad, uništivši tri kuće.

Većina njih je odlučila da se ne vraća.

Island ima 33 aktivna vulkanska sistema i nalazi se iznad onoga što je poznato kao Srednjoatlantski greben, granice između dve najveće tektonske ploče na planeti.

Poslednji put kada je poluostrvo Rejkjanes imalo period vulkanske aktivnosti pre 800 godina, a erupcije su trajale decenijama.

Ovo je sada sedma erupcija od 2021. godine, a naučnici veruju da ovo područje ulazi u novu vulkansku eru koja bi mogla da traje decenijama ili čak vekovima.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.