Broj izgubljenih i ukradenih satova utrostručen, pokazuju podaci najveće baze u svetu

Najveća svetska baza podataka o satovima pokazuje da je više od 100.000 satova u svetu izgubljeno ili ukradeno.
Niz Roleks satova
Getty Images

Broj satova koji su prijavljeni kao ukradeni ili izgubljeni utrostručen je tokom prošle godine, pokazuju podaci najveće baze podataka o satovima u svetu.

Baza „Watch Register" navodi da je vrednost ukradenih luksuznih satova dostigla vrednost od 1,9 milijardi dolara prošle godine.

Zabeleženo je i da je broj satova koji su registrovani na platformi porastao za 236 odsto.

Broj satova koji su registrovani kao ukradeni ili izgubljeni u svetu sada prevazilazi 100.000, navodi ova organizacija.

„Kriminal povezan sa satovima prešao je put od problema jedne niše do naslovnih novinskih strana", navodi se u izveštaju.

Katja Hils, generalna direktorka grupe „Watch Register", kaže: „Broj slučajeva nasilnih uličnih pljački je eskalirao, a vlasnici se plaše da nose satove".

„Snaga tržišta polovnih proizvoda podrazumeva da lopovi i šverceri mogu lako da preprodaju ukradenu robu za velike svote gotovine", rekla je ona PA agenciji.

U izveštaju se ističu slučajevi kada su satovi vraćeni vlasnicima, među kojima je i onaj kada je žena iz Ujedinjenog Kraljevstva oborena na zemlju i ukraden joj je sat „Patek Philippe Aquanaut", vredan oko 58.000 evra.

Sat je vraćen pošto je pronađen kod prodavca u Kaliforniji.

Fudbaleru engleskog premijerligaša Brentforda, Riku Henriju, iz džepa je ukraden sat „Root Beer" roleks, vredan 35.000 evra.

Vraćen je pošto je pronađen u lokalnoj zalagaonici.

Ostali satovi su vraćeni iz zemalja poput Nemačke, Francuske i Španije.

Londonska policija navela je u januaru da je u akciji službenika na tajnom zadatku, koji se pretvarao da je „žrtva", uhvatila pljačkaše koji su pokušavali da ukradu luksuzne satove u centralnom Londonu.

Policija je navela da su dve akcije iz 2022. i 2023. godine dovele do smanjenja broja krađa satova u i oko Vestminstera, centralnog dela Londona.

Ove akcije su sprovedene pošto je u periodu od aprila do septembra 2022. godine ukradeno 300 luksuznih satova, ukupne vrednosti četiri miliona funti.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Kurt Kobejn: Šta bi bilo da je on poživeo?

Da je legenda rok muzike Kurt Kobejn, koji je umro pre 30 godina, danas živ, imao bi 57 godina. Neke njegove osobine, koje nismo dovoljno cenili, mogu nam pomoći da pretpostavimo kakav bi on bio danas.