Kraljevska porodica: Ketrin, princeza od Velsa

Na koji način princeza od Velsa ima važnu ulogu u britanskoj kraljevskoj porodici?
Princess of Wales smiles during her visit to Sebby's Corner on November 24, 2023 in Barnet, England
Getty Images

Princeza od Velsa je od relativno običnog života stigla do veoma važne uloge u britanskoj kraljevskoj porodici.

Postala je devojka princa Vilijama 2001. godine, nakon što su se njih dvoje upoznali dok su studirali zajedno na Univerzitetu Sent Endrjuz, u Fajfu, gde su delili studentski smeštaj.

Njihovo venčanje u Vestminsterskoj opatiji desetak godina kasnije, u aprilu 2011. godine, na televiziji su pratili milioni ljudi iz čitavog sveta.

Saopštenje iz decembra 2012. godine da njih dvoje očekuje prvo dete - i naknadni dolazak na svet princa Džordža, a potom i njegove sestre, princeze Šarlot - gurnulo je vojvotkinju u žižu interesovanja medija kao nikad do tad.

'Razborita i popularna'

Ketrin Midlton je rođena 9. januara 1982. godine.

Odrasla je u Baklberiju, u Berkširu, gde su njeni roditelji, Majkl i Kerol Midlton, vodili kompaniju za prodaju igračaka i igara za dečje proslave preko poštanskih narudžbi iz renoviranog ambara blizu njihove kuće.

Najstarija od troje dece, išla je na ekskluzivni koledž Marlboro u Viltširu, gde je opisana kao razborita, popularna i talentovana, a bila je i kapitenka školskog hokejaškog tima.

Popularnost njene mlađe sestre Pipe porasla je kad je bila deveruša na kraljevskom venčanju.

Objavila je knjigu o planiranju proslava, a piše i za časopise.

Njen brat Džejms osnivač je nekoliko kompanija, u koje spada i jedna koja pravi personalizovane slezove kolačiće, maršmeloue.

The Princess of Wales
Getty Images

Vilijam i Kejt su se upoznali na fakultetu Sent Endrjuz, gde je ona studirala istoriju umetnosti, i veza mladog para navodno je procvetala tokom zajedničkih vikenda na kraljičinom posedu Balmoral.

Neko vreme, makar, bila im je zagarantovana privatnost, posle sporazuma između palate i štampe dok je princ Vilijam studirao.

Ali medijska tišina nije potrajala, i Ketrin je prvi put privukla pažnju javnosti nakon što je nekoliko tabloida objavilo njenu sliku pored princa Vilijama i princa Čarlsa u švajcarskom skijalištu Klosters 2005. godine.

Fotografija je objavljena uprkos naporima savetnika da odmor ostane privatan.

Interesovanje novina naraslo je kad je Ketrin diplomirala, preselila se u London i počela da radi kao kupac koji testira robu za prodavnicu odeće Džigso.

U oktobru 2005. godine, posle objavljivanja fotografije na kojoj se vidi kako gleda kroz prozor londonskog autobusa, njeni advokati su pisali urednicima novina i časopisa moleći ih da poštuju njenu privatnost.

The Prince and Princess of Wales
AFP/Getty
Veridba je objavljena 2010. godine

Tvrdili su da fotografi prate Ketrin maltene danonoćno otkako je završila fakultet.

Govorkanja o veridbi započela su u februaru 2006. godine, kad je sugerisano da će ona dobiti vlastiti kraljevsko obezbeđenje.

U decembru 2006. godine, Ketrin se ponovo našla u vestima nakon što su ona i njena majka prisustvovale ceremoniji na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sendherst, da bi gledali kako princa Vilijama unapređuju u oficira.

Događaj je bio istaknut po tome što je ona prvi put viđena na nekom važnom javnom događaju kom su prisustvovali kraljica i drugi viši pripadnici kraljevske porodice.

Medijski pritisak

Glasine o veridbi dostigle su vrhunac u vreme Kejtinog 25. rođendana u januaru 2007. godine, kad su mediji počeli da bivakuju ispred njenog doma u Čelsiju.

Napadnost paparaca neizbežno je izazvala poređenja sa prinčevom pokojnom majkom, koja je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu dok su je jurili fotografi.

Princ Vilijam i princ Čarls apelovali su na štampu da ona bude ostavljena na miru, a neke novine su čak pristale da ne objavljuju njene paparaco snimke.

Izgledalo je da su medijski pritisci ostavili traga i oni su uglavnom okrivljeni za njihov raskid u aprilu 2007. godine, iako nijedno od njih dvoje nije izdalo zvanično saopštenje.

Izveštaji o pomirenju negirani su u junu 2007. godine, a par je insistirao da su „samo dobro prijatelji" nakon što su primećeni zajedno na Koncertu za Dijanu na Vembliju.

Nakon toga su viđani u javnosti u brojnim prilikama.

The Prince and Princess of Wales
PA
Venčali su se u Vestsminsterskoj opatiji 2011.

Ketrin je bila prisutna kad je princ dobio krila RAF-a od oca u RAF-ovoj bazi Krenvel u aprilu 2008. godine, i u Vindzoru kad je proglašen vitezom Reda podvezice.

Par je saopštio da se verio u novembru 2010. godine, i u to vreme Ketrin je izjavila da je ulazak u kraljevsku porodicu bio „zastrašujuće iskustvo".

„Uz malo sreće, navići ću se u hodu", dodala je ona.

Podrška dobrotvornim akcijama

Princeza podržava veliki broj dobrotvornih akcija preko vlastite dobrotvorne organizacije Kraljevska fondacija princa i princeze od Velsa.

U junu 2021. godine, Njeno kraljevsko visočanstvo pokrenulo je Centar kraljevske fondacije za rano detinjstvo, dobrotvornu organizaciju koja se bavi ukazivanjem na važnost iskustava iz ranog detinjstva.

Princeza je takođe pokazala veliko interesovanje za ukazivanje na važnost dečjeg mentalnog zdravlja i blagostanja.

Ona je takođe pokroviteljka Akcije za adikciju, Dečjih hospisa Istočne Anglije, Art ruma, Nacionalne galerije portreta, Plejs2Bi-a, SportsEjda, Trusta 1851, 100 žena u hedž fonovima i Prirodnjačkog muzeja.

U decembru 2012. godine, Sent Džejmsova palata saopštila je da vojvotkinja od Kembridža čeka bebu i da je Ketrin primljena u bolnicu sa akutnom jutarnjom mučninom.

Ostala je u bolnici nekoliko dana pre nego što je otpuštena, ali je njen boravak u bolnici bio ukaljan samoubistvom medicinske sestre Jasinte Saldanhe, nakon što su dva australijanska di-džeja pozvala bolnicu lažno se predstavivši.

Prince George and the Duke and Duchess of Cambridge
PA
Prvi rođendan princa Džordža

Beba princ Džordž rođen je 22. jula 2013. godine u 16:24 prema britanskom letnjem vremenu, težak 3,8 kilograma, u privatnom krilu Lindo bolnice Sent Meri i Padingtonu, u zapadnom Londonu - gde je princeza Dajana rodila svoje sinove.

Treće dete princ Luis Artur Čarls rođen je u istom krilu Lindo bolnice Sent Meri, u Padingtonu, 23. aprila 2018. godine.

Par je proveo prve godine bračnog života u Englsiju, u severnom Velsu, gde je vojvoda od Kembridža radio kao pilot za potragu i spasavanje u sklopu RAF-ove baze Veli.

Ali posle objave da princ napušta vojsku, par se preselio sa ostrva da bi osnovao dom u renoviranom stanu u Kensingtonskoj palati, u Londonu.

Oni takođe imaju dom na kraljičinom posedu Sandringam - Anmer Hol.

Princ Vilijam je potom radio kao pilot ambulantnog aviona, leteći za Leteću ambulantu Istočne Anglije, što je posao na kom je počeo da radi u julu 2015. godine.

The Duke and Duchess of Cambridge and their two children
PA
Četvoročlana porodica u parku doma, Kensingtonske palate

Princezina druga trudnoća objavljena je u septembru 2014. godine, kada je princeza ponovo patila od hyperemesis gravidaruma, stanja koje pogađa jednu do tri od 100 trudnica, a prate ga jake mučnine, povraćanje i zamor koji mogu da dovedu do dehidratacije i značajnog gubitka težine.

Princeza Šarlot Elizabet Dajana rođena je u krilu Lindo 2. maja 2015. godine u 08:34 časova po britanskom letnjem vremenu, teška 3,7 kilograma.

Ona retko može da se vidi u javnosti, iako su sporadično objavljivane njene fotografije, među kojima i ona kako sedi u krilu prabake za obeležavanje kraljičinog 90. rođendana.

U aprilu 2016. godine, princ i princeza krenuli su u zvaničnu prekomorsku turneju - sedmodnevno putovanje po Indiji i Butanu.

U sklopu te posete, fotografisani su na klupi ispred Tadž Mahala na kojoj je Dajana, princeza od Velsa, slikana 24 godine ranije.

The Duke and Duchess of Cambridge in India
PA
Par snimljen ispred Tadž Mahala tokom posete Indiji

Par je takođe išao u zvanične posete Severnoj Americi i Kanadi 2011, u jugoistočnu Aziju 2012. kako bi obeležili kraljičin Dijamantski jubilej, i na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država u decembru 2014. godine.

U oktobru 2015. godine, njih dvoje su prisustvovali prvom državnom banketu od kako su stupili u brak.

Događaj u Bakingemskoj palati održan je tokom zvanične posete kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Princ i princeza su potom zajednički organizovali - sa princom Harijem - večeru za američkog predsednika Baraka Obamu i njegovu suprugu Mišel koji su posetili Veliku Britaniju u aprilu 2016. godine.

The Duchess of Cambridge with Chinese President Xi Jinping
PA

U princezina interesovanja spadaju ronjenje - postala je napredni ronilac u avgustu 2015. - i fotografija, praveći fotografije povodom prvog rođendana princeze Šarlot i seriju objavljenu kad je njena ćerka napunila šest meseci.

Princeza je izabrana za zvezdu naslovne strane izdanja britanskog Voga iz juna 2016, prvi put pozirajući za neki časopis.

Princeza Ketrin bila je izvor velike podrške princu Vilijamu posle smrti njegove bake kraljice Elizabete Druge, u septembru 2022. godine.

U prvom saopštenju posle smrti bake, princ od Velsa je na sličan način govorio o „smernicama i podršci" koju je kraljica pre toga ponudila princezi Ketrin.

Princ i princeza od Velsa obeležili su prvu godišnjicu smrti kraljice Elizabete Druge malom privatnom službom u Pembrokširu u septembru 2023. godine.

Princeza od Velsa je provela 13 dana u bolnici u januaru 2024. nakon operacije stomaka.

Kensingtonska palata je saopštila da je zahvat bio planiran i uspešan, ali se princeza nije vratila kraljevskim dužnostima.

Dvadeset drugog marta, princeza Kejt je izdala javno saopštenje da su testovi posle operacije pronašli prisustvo kancera.

Princeza je u međuvremenu podvrgnuta nizu preventivnih hemoterapija.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC