Rusija i Ukrajina: Zelenski otpustio šefa ličnog obezbeđenja, razlozi nepoznati

Sergej Rud bio je na čelu bezbednosnih jedinica ukrajinskog predsednika od 2019. godine, a zbog čega je tačno otpušten nije poznato.
Sergej Rud
Eugen Kotenko/Ukrinform/Future Publishing
Sergej Rud bio je na čelu bezbednosnih jedinica ukrajinskog predsednika od 2019. godine.

Pet dana pošto su dvojica pukovnika ukrajinske Uprave državne bezbednosti uhapšena zbog sumnje da su učestvovala u planiranju atentata na Vladimira Zelenskog, ukrajinski predsednik otpustio je šefa ličnog obezbeđenja.

Sergej Rud bio je na čelu bezbednosnih jedinica ukrajinskog predsednika od 2019. godine.

Nije saopšteno zbog čega je smenjen.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) ne vodi računa samo o sigurnosti predsednika, drugih ključnih političkih figura, već i o njihovim porodicama.

Uhapšeni pukovnici su navodno bili deo mreže agenata Ruske državne službe bezbednosti (FSB).

Zelenski je više puta rekao da Rusi stalno prave planove da ga ubiju.

Ali su ovog puta navodno mete bili i šef vojne obaveštajne službe Kiril Budanov i šef policijske službe bezbednosti (SBU) Vasil Maljuk

Maljuk je rekao da je zavera trebalo da kulminira „poklonom Vladimiru Putinu" pre nego što je u utorak položio zakletvu za peti predsednički mandat.

Planirano je da pojedinci bliski telohranitelju ukrajinskog predsednika kidnapuju i ubiju Zelenskog, dok je Budanov trebalo da bude napadnut raketama, dronovima i protivtenkovskim granatama, saopštila je SBU.

U aprilu 2024, uhapšen je muškarac iz Poljske pod sumnjom da je planirao da u saradnji sa ruskim obaveštajnim službama učestvuje u potencijalnom ubistvu ukrajinskog predsednika.

Nije bilo naznaka da je 47-godišnji Sergej Rud umešan u ove planove, iako je bio blizak sa jednim od pritvorenih pukovnika Andrejem Hukom.

Ukrajinski mediji pišu da su navodno studirali zajedno na vojnoj akademiji.

General-major Rud je veći deo života proveo u ukrajinskoj vojsci, posebno se usredsređujući na državnu bezbednost.

Otkako su ruski padobranci pokušali da se spuste u Kijev i ubiju Zelenskog u ranim satima i danima ruske invazije u februaru 2022, tvrdnje o planovima da se sprema atentat na njega postali su uobičajeni. Ukrajinski predsednik je na početku invazije izjavio da je bio ruska „meta broj jedan".

Ovo nije prvi put da Zelenski smenjuje ljude na ključnim bezbednosnim pozicijama.

U februaru 2024, smenio je glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje Valerija Zalužnjog koji je u međuvremenu postao ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, a dobio je i titulu „Heroj Ukrajine".

Umesto njega, za glavnog komandanta ukrajinske vojske postavljen je general Aleksandar Sirski.

Bila je to najveća promenu u ukrajinskom vojnom rukovodstvu od početka rata protiv Rusije.

Zelenski je najavio da će i komandant specijalnih snaga, pukovnik Sergej Lupančuk, biti premešten sa funkcije.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.