Banka savetuje klijente da se pripreme za "kataklizmične godine"

Rojal bank of Skotland savetuje svojim klijentima da se pripreme za "kataklizmične godine".

Prema analizi te banke, glavne berze mogle bi da potonu za petinu, a cena nafte može pasti na čak 16 dolara za barel.

"Prodajte sve sem kvalitetnih obveznica. Reč je o povratku kapitala, a ne vraćanju na kapital. U prepunoj sali, izlazna vrata su uvek mala", rekao je tim banke koji se bavi kreditnim rizicima.

Analitičari RBS banke upozoravaju da se tržišta ponašaju isto kao pred krizu 2008. godine.

"Kina je pokrenula veliku lavinu svojim reformama. Imaju vrlo visok nivo duga (gledano za BDP) s ozbirom da su tržite u razvoju. Gomilaju dug neverovatnom brzinom", kaže Endru Roberts, glavni analitičar banke.

On previđa da će evropske i akcije na Volstritu pasti 10 do 20 odsto ove godine. Londonski indeksi, kaže, potonuće još niže.

"Londonsko tržište je veoma osetljivo na negativne šokove. Svi koji ulažu u naftne i rudarske kompanije i misle da je dobit od njih zagarantovana, otkriće da to uopšte nije tako sigurno ulaganje", rekao je Roberts.

Nafta će pasti na oko 26 dolara po barelu, da bi u nekom trenutku dostigla nivo od 16 dolara. Naše prognoze su da se to neće desiti ove godine, ali nije ni tako daleko. Cena nafte će padati sa padom globalne tražnje i neće imati gde da se skladište zalihe.

Robertsov tim je dodao i da rizici koji su do sada pogađali tržišta, pojačaće se u 2016.

Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.