Gorivo u Srbiji duplo skuplje nego u BiH

Državna zahvatanja, od 78,23 dinara po litru, najveći su razlog što je dizel na našim pumpama skoro duplo skuplji nego u BiH.
Prosečne cene goriva u Srbiji niže su za dinar nego pre sedam dana. To se očekivalo s obzirom na to da je u isto vreme došlo do pada cena benzina i dizela na berzi, ali i cene sirove nafte.
 
Od početka godine, prema podacima iz najnovije analize Udruženja naftnih kompanija Srbije, barel nafte (bure od 160 litara) pojeftinio je sa 36, na 30 dolara, s tendencijom daljeg pada pa i ispod 20 dolara. Ovakva očekivanja su sasvim realna, jer su ukinute međunarodne sankcije Iranu i ta će zemlja bogata crnim zlatom stići sa svojom ponudom na berzu, što će dodatno uticati da dalji pad cena sirove nafte.
 
Upoređivanjem cena goriva u Srbiji i u zemljama u okruženju jasno se vidi da su cene benzina i autogasa kod nas na nivou regionalnog proseka, dok je cena evrodizela jedna od najviših. Do toga je, u prvom redu, došlo zbog povećanja akciza na dizel od 1. januara za četiri dinara. Isti rast te dažbine bio je i u prethodne dve godine.
 
– Ukupno državno zahvatanje u ceni dizela po ovom osnovu, kada se doda i PDV, povećano je za 14,4 dinara, a na benzin 3,48 dinara - objašnjava Tomislav Mićović, sekretar ovog udruženja.
 
Upravo je to glavni razlog zbog koga je dizel kod nas toliko skup. Skuplje ga toče samo Albanci po ceni od 1,180 evrocenti. Skuplji benzin od Srbije imaju Grčka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija. Kompanijske cene goriva u regionu su ujednačene, tako da je krajnja cena u najvećoj meri određena visinom državnih dažbina, kaže Mićović uz ocenu da se država neće odreći ovih prihoda.
 
Kada bi se, kaže, iz maloprodajnih cena isključile sve takse i prikazale proizvodne cene naftnih kompanija uočljivo je da je gorivo u Srbiji jeftinije nego recimo u BiH, gde je najjeftinije u regionu, kaže Mićović. Litar dizela u BiH košta 70,15, a benzin 76,3 dinara. U Srbiji se litar dizela prodaje za 129,8, a benzina za 128,8 dinara. Državi od 129,8 dinara koliko košta dizel, pripada 78,23 a naftnim kompanijama 51,57 dinara. 
 
Ponovo cveta šverc goriva
 
Upola niža cena goriva u BiH bila je dovoljan razlog da ponovo počne da cveta prekogranični šverc goriva. Nije reč o punjenju rezervoara u automobile, već o kanisterima u kojima se ta roba kupuje preko Drine i prodaje u Srbiji.
 
– To je ozbiljan problem i za državu koja na taj način gubi deo fiskalnih prihoda. Zato bi trebalo da se razmotri da li sadašnja državna zahvatanja mogu biti manja kako bi se povećala potrošnja, a budžet ostao neokrnjen - kaže Mićović. 
Inspektori sa policijom i carinom pojačavaju kontrolu, posebno u pograničnim mestima. – Sivo tržište je uvek prisutno, a Srbija kao ni bilo koja druga država ne mogu u potpunosti da ga eliminišu. Građani se rukovode sopstvenom logikom, odnosno ekonomijom i idu tamo gde im je jeftinije - kaže Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije.
 
Autor: Politika
  • VV

    23.01.2016 14:14
    NapreDNO!.
  • Brus Vilis

    23.01.2016 14:08
    - Digneš poreze na imovinu za 70-100%
    - Smanjiš plate u javnim službama za 10%
    - Smanjiš penzije za 10%
    - Povećaš putarine za 10%
    - Držiš benzin skuplji za 40% nego u susednim zemljama
    - Držiš gas za 20% skuplji nego u susednim zemljama
    - Uzmeš milione i milione kredita od Arapa

    I onda se pohvališ nikad boljom ekonomskom stabilnošću Srbije. I to krekećeš svakih sat vremena na nacionalnim frekvencijama. I još se pitaš zašto te ne vole?
  • Bibika

    23.01.2016 12:37
    Građani Srbije kojima je BiH blizu, pune gorivo u BiH. Ponovo imamo šverc goriva a još nismo zaboravili kupovinu goriva na ulicama.
    Ovi su nas vratili u 90.te.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.