Tržište nafte preplavljeno do kraja godine

Neuobičajeno toplo vreme i rast zaliha uticaće na to da globalno tržište nafte ostane preplavljeno ponudom najmanje do kraja 2016. godine.

"Smatramo da je tržište nafte suočeno sa trećom uzastopnom godinom visokih zaliha koje premašuju tražnju za milion barela dnevno", ocenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u mesečnom izveštaju.

Toplo vreme ove zime širom sveta oborilo je rast globalne tražnje za naftom na jednogodišnji minimum od milion barela dnevno u četvrtom kvartalu 2015. godine, u odnosu na petogodišnji maksimum od 2,1 milion barela dnevno iz trećeg kvartala.

IEA je, u najnovijem izveštaju, zadržala projekciju rasta globalne tražnje za naftom u 2016. godini na oko 1,2 miliona barela dnevno. Budući da rast globalne ekonomije usporava, IEA je saopštila da je snizila prognozu tražnje nafte iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za 2016. godinu i to za 300.000 barela dnevno, na 31,7 miliona barela dnevno. Istovremeno je zadržana prognoza pada tražnje nafte iz nečlanica OPEK-a od oko 600.000 barela dnevno, koje su, kako se navodi u izveštaju IEA, pokazale izuzetnu otpornost u uslovima sunovrata cena "crnog zlata".

Iran je, takođe, saopštio juče da će najpre povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno pošto su ukinute zapadne sankcije prema Teheranu, ali IEA veruje da će ovo povećanje biti skromnije i da će do kraja prvog kvartala 2016. godine iznositi 300.000 barele dnevno.

Naime, cena fjučersa sirove nafte tipa "brent" pala je ispod 30 dolara za barel, na najniži nivo od kraja 2003. godine, posle odluke OPEK-a u decembru da ne smanjuje visok nivo proizvodnje uprkos prezasićenosti tržišta naftom, podseća britanska agencija.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija