Bravari u Nemačkoj plaćeniji 12 puta više

Dok bravari i vodoinstalateri u Srbiji jedva sastavljaju kraj s krajem živeći od minimalca od oko 200 evra, u Nemačkoj ih očekuje zarada i do 2.500 evra.

Da Nemci vape za bravarima dokazuju i regionalni portali za zapošljavanje, na kojima su objavljene ponude koje je teško odbiti, budući da strani poslodavci za 35 sati rada nedeljno, uz plaćen put do Nemačke, pa čak i zdravstveno i penziono osiguranje, nude i do 12,5 puta veću zaradu nego u Srbiji.

- Plata je u slučaju bravara od 1.500 do 2.500 evra mesečno. Dakle, to se odnosi na 35 radnih sati nedeljno, a mogući su i prekovremeni sati koji se plaćaju do 25 odsto više - kaže Nikša Demović s portala Posao.hr. Međutim, i domaći sajtovi za traženje posla obiluju oglasima inostranih poslodavaca koji su u potražnji za stolarima, zidarima i ostalim zanatlijama, a čiji je posao u Srbiji potcenjen i smatra se neuglednim.

Da zanatske radnike u evropskim zemljama očekuju mnogo plaćenije satnice, potvrđuje za Kurir Goran Rodić, potpredsednik Privredne komore građevinske industrije. - Srbi najčešće idu u Nemačku, Irsku i Švedsku. U svetu je velika falinka zanatske elite. Malo ima onih pravih zanatlija i oni su dobro plaćeni. Na primer, u Srbiji su zidari plaćeni dva, do dva i po evra po satu, u Francuskoj to ide od 25 do 30 evra po satu - objašnjava Rodić.

U nemačkom zavodu za zapošljavanje u decembru je bilo 591.000 oglasa za radna mesta, od čega su najtraženiji mašinski i automobilski tehničari, radnici u industriji metala i zdravstveni radnici. Najplaćenije zanimanje je posao mehatroničara, stručnjaka koji objedinjuje znanja iz oblasti mašinstva, ali i mašinovođe, koji zarađuje oko 9.800 evra mesečno. Kako vozač lokomotive u Srbiji zarađuje oko 470 evra sa svim dodacima, ispada da bi za isti posao u Nemačkoj zaradio četiri puta više.

S obzirom na to da u svetu ima sve više starijih ljudi, tako je i posao negovatelja, koji se smatra i poslom budućnosti, nalazi u samom vrhu najtraženijih zanimanja. Prosečna plata negovatelja u Srbiji je 230 evra, dok u Nemačkoj može da zaradi 2.150 evra. Osim zarade koja je najmanje 10 puta veća, nemački poslodavci nude mnogo bolje poslovne uslove. Radnici mogu da očekuju da će im prekovremeni sati biti plaćeni do 25 odsto više, a rad praznicima i nedeljom od 50 do 100 odsto više. Takođe, očekuju ih i regresi, dugoročni ugovori, oprema za rad i plaćen put.

Autor: Kurir

  • sumnjivo

    18.02.2016 19:09
    Pa sto nisu onda u Nemackoj? Verovatno zato sto nemaju potrebno znanje, iako su izasli iz masinske skole. A dobri majstori zive na visokoj nozi i ovde, zna svako ko je imao potrebu za majstorom. S druge strane, situacija je malo drugacija sa visokoobrazovanim kadrom. Ti vam se razmilise po Nemackoj, u kolonama odlaze. Bez brige, sve je kako treba. Tako je veliki vodja i zamislio, sve sto zna da misli da ode, ostaje ovo sto niti misli, niti, ume, niti zna.
  • NN

    17.02.2016 21:40
    @ Branko
    Da dodam. Oni koji znaju svoj zanat, I trude se, dobice I zadrzace posao u struci. I neka im je prosto.
    Radio vec ~20g kao inzenjer na zapadu.
  • mile

    17.02.2016 20:07
    Svaki posao i rad je bolje placen i postovan van Srbije. Srbija je postala drzava u kojoj je postalo nemoguce ziveti od rada, ali je zato odlicna za nerad. Jeftine kafane, restorani, klubovi, da imam neki stabilan izvor prihoda ziveo bi u Srbiji i ne bi nista zivo radio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija