Benzin u Venecueli poskupeo 6.000 odsto

Cene nafte su povećale dobitke pošto su trgovci pozdravili komentare iranskog ministra nafte koji je pohvalio uslovni sporazum o zamrzavanju nivoa porizvodnje.

Iranski ministar Bidžan Zanganeh rekao je juče da će Teheran "podržati svaku meru koja može da stabilizuje tržište i podstakne rast cena", ali je uskratio komentar o tome da li će se Iran pridružiti bilo kakvom ograničavanju svoje proizvodnje.

Njegova izjava usledila je posle sastanka sa kolegama iz Iraka, Venecuele i Katara u Teheranu, na kom se razgovaralo o krizi globalne prezasićenosti ponude nafte.

Cena američke "lake" nafte WTI za isporuku u martu porasla je za 50 centi, ili 1,63 odsto na 31,16 dolara, a sirova nafta "brent" za aprilske isporuke skočila je za 47 centi, odnosno za 1,36 procenata na 34,97 dolara za barel. WTI nafta je juče poskupela za više od sedam odsto, a "brent" za 5,6 odsto.

U utorak su se Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća proizvođača "crnog zlata" u svetu, dogovorili da zamrznu proizvodnju, ali samo ukoliko i drugi slede takav primer.

Kako klonule cene nafte podrivaju ekonomije zavisne o toj sirovini, ilustruje podatak da je Venecuela juče podigla cene benzina, prvi put u dve decenije, za oko 6.000 odsto i devalvirala nacionalnu valutu bolivar.

Pažnja analitičara sada je usredsređena na saopštenje Ministarstva energetike SAD o američkim zalihama nafte, koje se očekuje kasnije danas.

Prethodni izveštaj je pokazao pad zaliha za oko 800.000 barela u nedelji završenoj 5. februara, ali trgovci taj nivo i dalje smatraju vrlo visokim.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija