Srbija na nafti uštedela pola milijarde dolara

Srbija je tokom protekle godine uštedela na kupovini nafte oko pola milijarde dolara, što je oko 40 odsto manje nego lane.

Zbog pada "crnog zlata", država je povoljnije pazarila i gas, koji je tokom 2015. godine pojeftinio oko 23 odsto, a očekuju se i nova sniženja.

Građani sva ova sniženja - nisu ni osetili. Osim onih koji se greju direktno na gas, cene centralnog grejanja, ali i javnog prevoza, taksija, transporta robe i direktno hrane i pića - nisu se ni pomerile. Naprotiv, potrošačke cene porasle su tokom prošle godine za dva odsto.

Rekordno niska cena nafte pomogla je i Srbiji, koja godišnje troši oko 2,2 miliona tona "crnog zlata" da sačuva i do 40 odsto novca u odnosu na lane. Barel nafte je sredinom 2014. koštao oko 110 dolara, a sada je na nivou od oko 30 za barel, što je i više nego tri puta jeftinije nego pre 20 meseci. Ušteda je velika jer je tokom prošle godine nafta stajala oko 50 dolara po barelu, a samo godinu dana ranije - prosečno skoro 100.

"Za državu je dobro što je zbog pada cena sirove nafte došlo do smanjenja odliva deviza", objašnjava Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. "Kao zemlja koja uvozi naftu, kratkoročno ovo nam odgovara. Ono što je negativan efekat, a osetićemo ga već za tri ili četiri godine, jeste gašenje svih investicija. Trenutno je cena nafte na svetskom tržištu takva da kompanije, među kojima je i NIS, mogu samo da održavaju postojeća postrojenja. Na ulaganja može da se zaboravi."

Pošto cena nafte utiče i na vrednost prirodnog gasa, Rusija je smanjila i cenu ovog energenta za našu državu. U tri pojeftinjenja lane je gas otišao nadole za 23 odsto, a Srbija ga sada pazari za 170 dolara za 1.000 kubika, kažu u "Srbijagasu", u odnosu na cenu koja je išla i preko 300 dolara pre nekoliko godina.

Iako je Srbija uštedela na energentima, svoje građane je "poštedela" ove beneficije. Gas je jeftiniji samo onima koji se na njega direktno greju, a to je svega 250.000 domaćinstava, od ukupno tri miliona domova u našoj zemlji. Iako se gas koristi kao osnovni energent, centralno grejanje pojeftinilo je u svega pet odsto gradova naše zemlje. U nekima je čak i poskupelo.

Pljušte otkazi

Najveće svetske energetske firme prošle godine su bile prinuđene da otpuštaju i radnike, a otkazi se prelivaju i na ovu godinu. Tako će "Šel" morati da se oprosti od 10.000 radnika zbog najvećeg pada profita u poslednjih 13 godina. Tokom čitave 2015, kompanija je zaradila 3,8 milijardi dolara, dok je u 2014. godini profit iznosio 19 milijardi dolara. Zbog naftne krize otkaze u svetu je dobilo oko 100.000 ljudi.

Autor: Novosti

Teme

nafta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija