Gorivo skuplje do tri dinara

Drugu nedelju zaredom na pumpama se povećavaju računi za gorivo.
Povećanje akciza za gorivo, od jednog do 4,5 dinara od početka ove godine, sada se prelilo i na džep građana. Iako su tvrdili da veći nameti neće povećati cene goriva, pumpadžije su, čim se nafta neznatno oporavila, povećali cene. Tako vozači od prošle nedelje toče gorivo skuplje od dva do tri dinara u proseku.
 
Pre oko deset dana “bmb 95” koštao je oko 124 dinara za litar, a sada staje skoro 127 dinara, dok se običan dizel prodaje od 127 dinara do čak 133 dinara za ultra verziju. To je povećanje od jednog do tri dinara.
 
- Kotacije dizela i benzina, referentne cene na međunarodnom tržištu, koje služe za obračun cena u trgovanju, rastu više od nedelju dana, a došlo je i do poskupljenja nafte. Pomeranja beležimo i ove i prethodne nedelje, ali se ne očekuje da gorivo značajnije poskupi - kaže Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.
 
Neke pumpadžije su same ranije najavile da neće povećavati cene odmah nakon Nove godine, već će sačekati nekoliko meseci. Razlog za to jeste što su još imali zaliha sirove nafte koju su kupili po staroj, nižoj ceni. Pojedini su među razlozima za staru cenu navodili čak i tešku finansijsku situaciju građana. Ipak, čim je nafta poskupela - prestali su da misle na socijalni aspekt.
 
- Kada su akcize za gorivo povećane u Srbiji od 1. januara, naftne kompanije nisu podigle cene iz jednostavnog razloga, a to je cena nafte koja je tada konstantno padala. Tako su prodavci, umesto da spuste cenu nakon Nove godine, zbog dodatnog opterećenja države za akcize, zapravo zadržali iste vrednosti. Sada, kada je nafta poskupela i oni prate taj trend - objašnjava Mićović.
 
Oba ključna tipa nafte su poskupela, pri čemu je američka “laka” nafta pre pet dana skočila na najviši nivo u tri meseca, a cena “brenta” je tokom prošle nedelje probila psihološku granicu od 41 dolara, nakon izveštaja američkog Ministarstva energetike o zalihama “crnog zlata”. Podaci iz SAD su pokazali da su zalihe benzina pale tri puta brže nego što se očekivalo, dok su zalihe komercijalne sirove nafte u zemlji porasle gotovo za dve trećine manje nego što je predviđano.
 
Autor: Novosti
  • Šakpe Tabanović

    26.03.2016 21:34
    Kraduckam neprimetno
    BMB 95 127,2 na NIS pumpi Subota 26.3.2016, moze im se!
  • Tuta muta

    18.03.2016 02:28
    Ovi radikali će nam i kožu s leđa odrati, jer o ekonomiji i posledicama svojih pogubnih poteza pojma nemaju.Tako su radili i pred rat 1939.
  • none

    17.03.2016 09:00
    U Nemačkoj gorivo košta oko 90 centi a kod nas 125,70 din ko želi nek preračuna koliko je to u dinarima ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija