U Tošibi 10.000 otkaza

Skandalom pogođena japanska kompanija Tošiba imenovala je danas novog generalnog direktora, koji će upravljati konglomeratom posle velikog računovodstvenog skandala koji je ugrozio reputaciju firme i istovremeno najavila otpuštanje 10.000 zaposlenih.

Izvršni potpredsednik i veteran u Tošibi, Satoši Cunakava (60), koji se davne 1979. godine priključio kompaniji, zameniće u junu aktuelnog generalnog direktora Masašija Muromačija, navodi se u saopštenju kompanije. Muromači je u julu prošle godine postao privremeni generalni direktor nakon ostavke velikog broja čelnika zbog skandala.

Tošiba je, takođe, najavila smanjenje broja zaposlenih za 10.000 i prodaju odeljenja za proizvodnju kućnih uređaja kineskoj kompaniji Mideji, ne otkrivajući vrednost transakcije.

Tošiba je prošlog meseca prijavila operativni gubitak od 6,4 milijarde dolara u fiskalnoj godini završenoj u martu, što je više od očekivanog, a to je, kako je saopšteno, bilo posledica otpisa vrednosti Tošibinog udela u američkoj kompaniji Vestinghaus.

Nekadašnji ponos japanskog korporativnog sektora je sada pogođen brojnim problemima, od kojih je najveći računovodstveni skandal u sklopu kog su šefovi Tošibe godinama "naduvavali" cifre profita kako bi prikrili slabe poslovne rezultate.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija