"Ako se uporedimo sa drugim zemljama cenu struje treba smanjiti za 45 odsto"

Predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" Jovan Jovanović ocenio je danas da je paušalna i neprihvatljiva konstatacija predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda o povećanju cene struje kao uslovu za pozitivno okončanje četvrte i pete revizije aranžmana.

Jovanović je takodje ocenio da je neprihvatljiva konstatacija MMF da su davanja iz budžeta za penzije u 2015. godini činile 12,3 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, dok je željeni cilj da trošak za penzije bude 11 odsto BDP.

"Upoređivati cenu električne energije u Srbiji, gde je minimalna cena sata rada jedan evro, sa cenom električne energije u Nemačkoj, gde je minimalna cena sata rada 8,5 evra je neprihvatljivo", istakao je Jovanović. On je dodao da je sadašnja cena struje za gradjane Srbije previsoka, zbog čega velki broj ljudi već godinama živi u mraku.

"Ukoliko je odnos cene rada između Srbije i Nemačke 1:8,5, onda i cena električne energije treba da bude u istom odnosu, tako da bi sadašnju cenu struje trebalo smanjiti za oko 45 odsto", naglasio je Jovanović.

Prema njegovim navodima, profit EPS-a je u prvih šest meseci iznosio 13,1 milijardu dinara, što je potvrda da cena električne enegije u Srbiji nije niska. Jovanović je saopštio da nije tačan podatak da se iz budžeta Srbije izdvaja za penzije 12,3 odsto BDP.

"Ukoliko bi se izračunao budžetski prihod od 170 kapitalnih objekata izgradjenih iz penzijskog fonda, onda bi procenat izdvajanja za penzije bio možda i manji od targetiranog cilja od 11 odsto BDP", naglasio je Jovanović. On je podvukao da ti podaci moraju biti uzeti u obzir u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom.

  • ja

    26.10.2016 18:22
    ideja
    a da mi platimo tacno koliko treba - 0 dinara kada se potrosi 0 wh a kada se potrosi X kwh onda X * cena po kwh ?
  • Kvazimodo

    26.10.2016 06:47
    Ovo je mozda jedina stvar za koju mi nebi bilo zao da cena ide gore. U principu sve jedno je koja je cena struje, jer ako je niska drzava mora da subvencionise parama od poreza, a ako je realna onda drzava nemora da se mesa. Jedino je bezveze, sto ovo odgovara velikim potrosacima i onima koji ne placaju porez, jer tako trose puno po jeftinoj ceni a neplacaju porez tako da se od njihovih para ne izdvaja za subvencionisanje struje. Kako god izgledalo ovo je naj nepovoljnije za obicne gradjane koji trose malo struje I placaju porez na sve I svasta...
  • Milica

    26.10.2016 06:13
    Istina o cenama
    Svaka čast gospodine Jovanoviću, konačno da neko uporedi cene i plate i penzije u Srbiji i Evropi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija