Među 20 najprosperitetnijih zemalja sveta prvi put i jedna država bivše SFRJ

Institut Legatum iz Londona objavio je svoj deseti globalni Indeks prosperiteta koji predstavlja listu najprosperitetnijih zemalja sveta.

Za prosperitet je svakako značajna količina novca kojom država raspolaže, ali Legatum u obzir uzima mnogo više faktora – čak 104.

Osim tradicionalnih, kao što je iznos BDP-a po stanovniku ili ukupan udeo zaposlenih, Legatum u svoju formulu ubacuje i faktore poput ukupnog broja internet provajdera i dužine dnevnog odmora prosečnog građanina. Promenljive se zatim dele na devet kategorija - ekonomski kvalitet, poslovna atmosfera, vlast, obrazovanje, zdravstvo, bezbednost, lične slobode, društveni kapital i prirodna okolina.

Indeks je rangirao 149 zemalja, a nakon sedam godina vladavine Norveške kao najprosperitetnije države sveta, njeno mesto zauzeo je Novi Zeland sa odličnim ocenama i u ekonomskim i u socijalnim faktorima.

Srbija se nalazi na 66. mestu. U prvih 20 našla se Slovenija (20. mesto), a Srbija je lošije rangirana i od Hrvatske koja je na 43. mestu liste, Makedonije na 53. i Crne Gore koja je zauzela 58. poziciju. Za Bosnu i Hercegovinu nema podataka.

Zanimljivo je gde su najveće svetske sile: SAD je na 17. mestu, dok su Rusija i Kina veoma loše rangirane, na 95. i 90. mestu.

Deset najprosperitetnijih zemalja sveta su:

1. Novi Zeland
2. Norveška
3. Finska
4. Švajcarska
5. Kanada
6. Australija
7. Holandija
8. Švedska
9. Danska
10. Velika Britanija 

  • кенгур

    04.11.2016 10:33
    Не знам како можемо бити бољи кад су нам узори најгори са ове листе. Кина и Русија бууухуу...
  • Lala

    04.11.2016 07:54
    Zar ovi neznanju da smo mi lideri? Tako kaže nama nas lider.
  • VP

    03.11.2016 23:33
    Aco? Sta je ovo?
    Da li laze koza ili rog? Bilo bi krajnje vreme da se osvestimo od bajki koje mozak ispiraju putem medija i da shvatimo da nismo zemlja za uzor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija