Siva ekonomija čini 30 odsto BDP-a

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samuprave Željko Ožegović izjavio je da se procenjuje da siva ekonomija u Srbiji sada čini 30 odsto BDP, a da je cilj da se u naredne dve do tri godine smanji na 26 odsto.

On je rekao da su 2017. i 2018. godina proglašene za godine borbe protiv sive ekonomije i da je to prioritet za državu, i dodao da je dugoročni plan da se udeo sive ekonomije smanji na srednjeevropski prosek od oko 20 odsto.

"U prethodne dve godine mnogo je urađeno u toj oblasti, a donet je i Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije", rekao je Ožegović. Usvojen je i Zakon o inspekcijskom nadzoru, u aprilu 2015, koji je, kako je ocenio, popunio određene pravne praznine. "Pre svega, do sada niko nije bio odgovoran za postupanje prema neregistrovanim subjektima. Povećana je transparentnost rada inspekcija i uvedena bolja koordinacija", rekao je Ožegović.

Dodao je i da se sa Agencijom za privredne registre mere efekti tog zakona i da podaci pokazuju da je do decembra 2016. godine za 17 odsto povećan broj novoregistrovanih preduzeća, a da je za 10 odsto smanjen broj odjavljenih. Ožegović je rekao i da je puna primena zakona počela u aprilu 2016. i da je do kraja te godine smanjen broj odjavljenih za 32 odsto. "Pre se dešavalo da ljudi odjavljuju svoja preduzeća i prelaze u sive tokove, jer nije bilo kontrola neregistrovanih subjekata", rekao je Ožegović.

Dodao je da je potrebno pojačati koordinaciju s drugim institucijama koje se bave borbom protiv sive ekonomije, kao što su policija i sudovi, ali i povećati svest građana o tome.

"Istraživanja pokazuju da se skoro osam miliona evra dnevno gubi u raznim aktivnostima u sivoj zoni. To utiče na makroekonomski ambijent, a oni koji posluju legalno, trpe nelegalnu konkurenciju", istakao je Ožegović.

  • /

    12.02.2017 13:57
    /
    uslove osiguranja po clanu 15 vratite na onakve pre snsa, izbacite obavezno osiguranje iz ugovora o autorskom delu i eto bele ekonomije
  • Siva zona

    12.02.2017 13:13
    Najviše u sivoj zoni posluju oni koji nikada nisu imali registrovanu delatnost i zaposleni kod države koji nakon radnog vremena u državnoj službi rade " crno" posao...
    Recimo: profesori daju privatne časove, lekari i ostali medicinski radnici nekada leče i daju terapiju po stanovima i privatnim ordinacija, zanatlije iz JP, ima toga još.....Niko porez ne prijavljuje i ne plaća...
    Vi tražite sivu ekonomiju na pogrešnom mestu-kod registrovanih privatnih radnji i preduzeća!
    Zabranite dodatni rad na crno zaposlenima kod države pod pretnjom otkaza.Ko hoće dodatno da radi neka prijavi delatnost i plaća poreze i doprinose na honorar!
    I siva ekonomija pašće na 10%!
  • Gerga

    12.02.2017 13:11
    Za početak..
    Bi trebalo sve te državne lelemudane otpustiti iz državne službe i zaposliti kod privatnika. Onda bi bolje i kvalitetnije procenjivali. Ovako se frljaju iz udobnih fotelja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.