Tajna koju švajcarski bankari daju klijentima

Dve velike švajcarske banke poručile su svojim bogatim klijentima da kupuju deonice i ne brinu zbog političke situacije.
Politički rizik nakon odluke o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i izbora Donalda Trampa za predsednika SAD naterao je deo investitora na bojazan od akcija. S obzirom na uspon akcija nakon ta dva događaja, to se pokazalo kao greška.
 
Ako se uračunaju dividende, globalne deonice u poslednjih šest meseci porasle su preko 11 odsto, pokazuje računica Blumberga. S druge strane, državne obveznice u Evropi i Japanu tek sada počinju da daju prinos malo iznad nule. 
 
Mark Hafele, direktor u filijali za upravljanje imovinom banke UBS, ističe kako svojim klijentima savetuje izlazak iz obveznica i gotovine i ulaganje u akcije ili alternativne oblike imovine, poput hedž fondova. Slično razmišljaju i u Kredi svisu. "Koliko god klijenti misle da je teško i izazovno da ulože novac u deonice, to je često bolja investicija", kaže za Blumberg Burkhard Varnholt, zamenik glavnog investicionog direktora u Kredi svisu. 
 
Pažnju investitora sada zaokuplja politička situacija u Evropi. S jedne strane pred vratima je zvanični početak britanskog razdruživanja sa Evropom, a sa druge su ozbiljne šanse za pobedu Marine Le Pen, liderice krajnje desnice, na francuskim predsedničkim izborima. 
 
Međutim, to ne bi trebalo da utiče na investitore. "Možemo biti vrlo zaokupljeni političkim rizikom koji dominira novinskim naslovima ovih dana. Ispod toga imamo prilično povoljno makroekonomsko okruženje koje pokazuje oporavak te dobro potrošačko i poslovno poverenje. Tu je i mnoštvo dugih pozitivnih ekonomskih trendova", ocenjuje Urban Angehrn, investicioni direktor u Zurih Insurance, najveće, osiguravajuće kuće u Švajcarskoj.

Teme

banke

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija