Od petka carine EU na američku robu

Evropska unija će od petka početi da naplaćuje uvozne carine od 25 odsto na širok spektar američkih proizvoda, nakon što je zvanični Vašingon početkom juna uveo tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, saopštila je danas Evropska komisija.
Od petka carine EU na američku robu
Foto: 021.rs
Komisija je usvojila zakon kojim se uvode carine na uvoz američke robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra.
 
Na "crnoj listi" EU naći će se, između ostalog, čelik, aluminijum, ali i proizvodi sa farmi kao što su kukuruz i kikiriki. Njima će biti obuhvaćeni i burbon, farmerke i motocikli.
 
Taj potez EU potvrđuje spor koji bi mogao da se eskalira u pravi trgovinski rat, naročito ako predsednik SAD Donald Tramp sprovede u delo pretnju da će kazniti evropske automobilske kompanije.
 
"Ne želimo da budemo u toj poziciji", izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem, dodajući da je jednostrana i neopravdana odluka SAD ostavila EU bez izbora.
 
Ona je proglasila odgovor EU proporcionalnim i u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i rekla da će od tog odgovora odustati ako Vašington ukloni svoje tarife na metal.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija