EU zabranila samo neke halogene sijalice, u Srbiji građani svakako preferiraju LED

Iako je 1. septembra na snagu u EU stupila zabrana proizvodnje halogenih sijalica, to se za sada odnosi samo na deo ove vrste rasvete.
EU zabranila samo neke halogene sijalice, u Srbiji građani svakako preferiraju LED
Foto: Pixabay
Kako je za 021 rekao Albert Molnar iz "Halogena", to znači da oni koji halogene sijalice imaju u zalihama i dalje mogu da ih prodaju. Uz to, ova zabrana se zapravo odnosi na proizvodnju samo jednog dela halogenih sijalica
 
"Zabrana se odnosi na sijalice koje su ispod energetske kategorije 'B', tako da će se niskonaponske i sijalice posebnih namena i dalje proizvoditi. Uzevši u obzir da je većina fabrika koje proizvode ove sijalice u Kini ili Maleziji, zapravo se menja samo obim proizvodnje, pošto EU više neće uvoziti halogene sijalice", navodi Molnar za naš portal.
 
Kako dalje ističe, za građane to znači da neće biti u mogućnosti da kupuju halogene sijalice iz konzumerske kategorije, kada se zalihe u prodavnicama istroše. 
 
"Za kupce, proizvođače i prodavce u Srbiji ovo ne znači ništa, mada verovatno će u nekoj bliskoj budućnosti Srbija preslikati odredbe EU, naravno ako se bude video neki finansijski interes u tome. Za sada nema nekih najava da će u Srbiji biti zabranjene halogene sijalice", kaže Molnar.
 
Naš sagovornik dalje kaže da i ukoliko bi ovakva uredba počela da se primenjuje u Srbiji, kako će to teći i koji bi bio rok, može odlučiti samo nadležno ministarstvo, verovatno Ministarstvo privrede u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ali bi najverovatnije u pitanju bile godine.
 
"Moje mišljenje je da ukoliko bi se ovakav vid prisilne kupovine primenjivao u Srbiji, prvi korak bi trebalo da bude umanjenje carinske stope ili čak oslobađanje LED sijalica postupka carinjenja, a takođe ovakav model primeniti i na poresku stopu, kako bi maloprodajne cene bile što pristupačnije već ionako siromašnoj populaciji", ističe Molnar.
 
Procena kompanije Filips, vodećeg proizvođača sijalica je da će prelaskom sa halogenih na LED sijalice potrošači uštedeti 124 evra godišnje. Stručnjaci ističu da su halogene sijalice jeftinije od LED, ali da su troškovi za struju mnogo veći dok se LED sijalica otplati za godinu dana. Halogene sijalice takođe traju dve godine u proseku dok je očekivani vek LED sijalica od 15 do 20 godina.
 
"LED sijalice se sastoje od dioda i tačno je da su daleko efikasnije, naspram bilo kojih drugih. Konkretan primer efikasnosti je količina svetla (lumena) koja se emituje po jednom potrošenom vatu. Halogene sijalice isijavaju do 27 lumena po potrošenom vatu, dok LED odaje 55 lumena za istu potrošnju. LED sijalice su pored toga i višestruko dugotrajnije", objašnjava Molnar za 021.
 
Takođe, zabrana koju je EU uvela ima za cilj da se smanji stepen zagađenja, koji proizvode konvencionalne elektrane, smanjenjem potrošnje električne energije. Uz to, LED sijalice su manje štetne prilikom odlaganja na otpad.
 
Molnar kaže da građani Srbije i sami već prednost daju LED sijalicama
 
"Što se tiče građana Srbije, mogu slobodno reći da velika većina preferira kupovinu LED sijalica i panela za osvetljenje svojih domova, i da prodaja običnih i halogenih sijalica već godinama opada", kaže Molnar. 
 
Međutim, napominje da nikoga ne bi trebalo prisiljavati na kupovinu određenog proizvoda, pogotovo ne ukidanjem uvoza i proizvodnje istih. 
 
"To bi trebalo da se radi preko edukacije, kampanja, podizanjem ekološke svesti i merama u korekciji dažbina. Treba imati u vidu da ovo nije prva ovakva odluka, od koje je neko na kraju vrlo lepo profitirao. Kada je EU donela odredbu o zabrani proizvodnje i prodaje kućnih usisivača velike snage, potrošači su pohrlili u prodavnice i ispraznili police u toj meri da je u narednih nekoliko nedelja prodaja tih usisivača porasla za čak 45 odsto. Tu su naravno profitirali veliki prodajni lanci. Nešto slično se može očekivati i po pitanju prodaje halogenih sijalica u EU, samo što je tu očekivani rast prodaje veći, pošto je to kupovina male vrednosti", kaže Molnar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.