Nemački "Tenis" tražio odlaganje investicije u Srbiji

Nemačka kompanija "Tenis" zatražila je odlaganje najavljene investicije u Srbiji, a komisija Ministarstva poljoprivrede je to odobrila.
Nemački "Tenis" tražio odlaganje investicije u Srbiji
Foto: Pixabay
Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je na molbu kompanije "Tenis" dala predlog za odlaganje investicije i prosledila ga Gradu Kikindi na odlučivanje, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.
 
"Podsećamo da s kompanijom 'Tenis' nije potpisan ugovor, već je samo podnet investicioni plan koji je odobrila Komisija. Imajući u vidu da ugovor još nije potpisan, Komisija je dala predlog za odlaganje investicije", kažu u resornom ministarstvu.
 
Državno zemljište na teritoriji Kikinde koje je bilo predmet zakupa izdaje se redovno poljoprivrednicima na licitacijama do početka realizacije investicije, navode u Ministarstvu.
 
Vlada Srbije potpisala je 2015. godine s nemačkim proizvođačem mesa Memorandum o razumevanju za uzgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji, a plan je bio da ova kompanija ima proizvodnju na 20 farmi u našoj zemlji. Nemački "Tenis" je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda i koji ima obrt veći od pet milijardi evra godišnje.
 
LSV: Nedopustivo ćutanje
 
Prethodno je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da saopšti da li je tačno da je "Tenis" ponovo odložio početak investicije u Srbiji.
 
"Da li je moguće da kompanija kojoj je dato 5.000 hektara u dugoročni zakup na 30 godina u Kikindi i Zrenjaninu, već drugi put odlaže početak rada, ovaj put uz obrazloženje da u Evropi vlada svinjska kuga i da je Komisija za investicije odobrila pomeranje roka za još godinu dana", upitali su iz LSV.
 
Naveli su i da je "nedopustivo da dolazak tog mesnog giganta već tri godine bude obavijen velom ćutanja i da se informacije o njegovom dolasku saznaju sporadično iz medija".
 
Liga je upitala da li će vlast promeniti pristup ako investicije "Tenisa" budu 100, umesto najavljenih 400 miliona evra i ako umesto 25 otvori tri farme i jednu klanicu, a umesto 8.000 zaposli 250 radnika. U saopštenju je LSV upitao i zbog čega se ugovorom ne bi definisalo da "Tenis" kupuje tovljenike od domaćih kooperanata ili da bar od njih kupuje hranu.
 
Liga je dodala i da je obaveza Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu da zaštite vojvođanske proizvođače svinjskog mesa, vojvođanske paore, ali i životnu sredinu, kao i da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na tri decenije bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata.
  • mile

    15.11.2018 06:38
    Nemam komentar. Ovo je vec sramota sta mi sebi radimo, sad se uvlacimo nogama napred.
  • Prolaznik

    15.11.2018 00:40
    Monopol se nastavlja
    I sada će Mišković i Kostić da preuzmu obradivu zemlju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.