Bregzit i pad akcija trgovaca oborili indekse u SAD i Evropi

Indeksi na Volstritu su u "crvenom" jer je pad akcija trgovaca na malo i internet i tehnoloških kompanija nadmašio dobitke koje su zabeležili drugi.
Bregzit i pad akcija trgovaca oborili indekse u SAD i Evropi
Foto: Pixabay
U blagom minusu su i indeksi glavnih evropskih berzi zbog dešavanja oko Bregzita.
 
Aktivnost investitora na evropskim tržištima je bila oprezna zbog trgovinskih tenzija i političkih rizika vezanih za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Nemački indeks DAKS je stagnirao, francuski KAK se spustio za 0,1 odsto, a za toliko je oslabio i britanski FTSE 100, izveštava agencija AP. 
 
Na NJujorškoj berzi je širi indeks S&P 500 pao za šest poena, ili 0,2 posto, na 2.723 poena, industrijski Dau DŽons je izgubio osam bodova, ili 0,3 odsto, spustivši se na 25.280 poena. Tehnološki indeks Nasdak kompozit je pao za 55 poena, ili 0,8 odsto, na 7.203 boda. Indeksi na Volstritu su na putu da nedelju zaključe s velikim gubitkom, dodaje AP. 
 
U Aziji, japanski indeks Nikei 225 je oslabio za 0,6 odsto, dok su honkoški Hang Seng i južnokorejski Kospi ojačali za 0,3 procenta i za 0,2 odsto, respektivno. 
 
Cene nafte su danas u usponu, povećavši dobitke zabeležene u poslednja dva dana. Američka "laka" nafta WTI je ojačala za 1,0 posto na 57,02 dolara za barel u Njujorku, a severnomorska nafta "brent" je poskupela za 0,9 procenata na 67,23 dolara za barel u Londonu. 
 
Uprkos ovom oporavku, cena američke sirove nafte je niža za 12,7 odsto nego na početku meseca. Rast cena nafte pomogao je da akcije energetskih kompanija ojačaju. Dolar je danas pao na 112,82 jena sa jučerašnjeg nivoa od 113,58 jena. Evro je ojačao na 1,1407 dolara sa prethodnih 1,1348 dolara. Funta je porasla na 1,2842 dolara sa nivoa od 1,2791 dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.