Crno tržište odoleva svim akcijama zaplene cigareta

Akcizni prihodi i prihodi od PDV na duvanske proizvode od 2014. do 2017. godine rastu u proseku po tri odsto i na kraju prošle godine su iznosili oko 120 milijardi dinara.
Crno tržište odoleva svim akcijama zaplene cigareta
Foto: Pixabay
Srbija mora da prilagodi svoju akciznu politiku evropskim standarima, što znači da treba da dostigne minimalnu akcizu od 90 evra na 1.000 cigareta. Trenutno, minimalna akciza iznosi 64 evra i jako je važno da se razlika premosti kroz formiranje višegodišnjih akciznih kalendara. Vlada ima takav kalendar i on predviđa postepeno povećanje akciza do kraja 2020. godine. U duvanskoj industriji zadovoljni su što je borba sa sivom ekonomijom označena kao prioritet, ali i merama koje država preduzima na suzbijanju ulične prodaje duvana.
 
Država je uvela i nove tehnologije u borbu protiv crnog tržišta duvana, pa se satelitskim snimanjem identifikuje odbijanje svetlosti karakteristično za hlorofil biljke Nicotiana tabacum (duvan) i tako se lociraju svi zasadi. Zatim se, uz poklapanje sa katastarskim mapama evidentiraju parcele i njihovi vlasnici i proverava da li oni za sve zasađene površine imaju validne ugovore, odnosno da li će sve otići u legalan otkup. Već duže od mesec dana u toku je uništavanje nelegalnih zasada iz ovogodišnjeg roda, na više desetina parcela u Sremu, Mačvi i Južnom Banatu. Prošle godine u takvoj akciji uništeno je 176 tona nelegalnih sadnica. Direktan efekat je da su ove godine nelegalni zasadi smanjeni za oko 30 odsto. 
 
Ipak, crnim tužištem duvanskih proizvoda vlada organizovani kriminal, a činjenica je i da brojne policijske akcije, zaplene tona rezanog duvana i na hiljade paklica cigareta, koje se svakodnevno objavljuju tako da više nisu ni vest, ni jednog trenutka nisu smanjile količine duvana na ulici, niti cenu, piše Danas.
 
Nema nestašica u dnevnoj ponudi, a već godinama se za kesicu "virdžinije" do sto grama, plaća 200 dinara. Pri tom, pakovanja na gotovo celoj teritoriji Srbije, verovatno i okruženju, izgledaju isto, što upućuje na to da se distribucija ili vrši iz jednog centra, ili ih ima više, ali sa međusobno usklađenim i "standardizovanim" sistemom prodaje. Toj unificiranosti prodaje doprinosi i veliki stepen povezanosti "distributera" u regionu, pa nema razlike u izgledu i kvalitetu proizvoda iako je nekada očigledno da nije pakovan na teritoriji Srbije.
 
Inače, kada su od 2003. do 2006. godine u Srbiju kroz kupovinu domaćih fabrika ušle kompanije FIlipmoris, Britiš Ameriken Tobako i Japan Tobako Internacional, od kojih svaka drži gotovo trećinu globalnog tržišta, zahtev kupaca je bio da se iskoreni konkurencija sa crnog tržišta, koje je "preko noći" nestalo. Desetak godina kasnije ponovo se probudila ulična prodaja, paralelno sa sličnim tokovima u regionu, podstaknuta rastom poreskih i akciznih opterećenja na duvanske proizvode.
 
Sagovornik Danasa, blizak poslovnim krugovima duvanske industrije, tvrdi da se legalno tržište cigareta smanjilo za trećinu u periodu od 2012. do 2014. godine.
 
"Jedan od razloga je šverc, što je naravno imalo efekta na proizvođače cigareta, a najviše štete je imala država koja je godišnje gubila i do 10 milijardi. Drugi razlog je nepredvidiv rast akciza", zaključuje sagovornik Danasa.
  • miki

    20.11.2018 07:49
    Nove metode snimanja satelitom i analiza refleksije hlorofila lista duvana na odredjenoj talasnoj dužini?! Spektrometrija lista duvana?? Ma ajte molim vas! Da li je ovo prepisana vest iz Tokio News?? Kako mi se čini , odavde će krenuti biblijski smak sveta.
  • Boki

    19.11.2018 23:37
    Država je dovoljno moćna...
    ...Ali ne sme!

    Ups! Šta rekoh?
  • Aleksandar Tadic

    19.11.2018 21:36
    Drzava je nemocna ovde, to je sve stoka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija