Al Dahra dobila zeleno svetlo da preuzme PKB

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da kupi Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB).
Odobrenje Komisije se odnosi i na tri zavisna preduzeća - Eko lab, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB. 
 
Ocena komisije je da tim preuzimanjem neće biti narušena konkurencija na tržištu Srbije u proizvodnji mleka, žitarica, semena i jabuka, zatim u uzgoju krava, laboratorijskom ispitivanju i veterinarskoj delatnosti, jer se Al Dahra u Srbiji bavi samo proizvodnjom i prodajom jabuka. 
 
Nepokretnu imovinu PKB i zavisnih preduzeća, firma Al Dahra, registrovana u Irigu, kupila je početkom oktobra ove godine za nešto više od 105 miliona evra. 
 
Vrednost stočnog fonda PKB, koja se procenjuje na oko 17 miliona evra biće priključena osnovnoj ceni. Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB-a, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka. 
 
Pored toga, Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka. 
 
Al Dahra posluje u Srbiji od 2014. kada je kupila 51 odsto firme Rudnap Agrar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.