Kinezi 18. decembra zvanično preuzimaju RTB Bor

Kineska kompanija "Ziđin Mining" zvanično će preuzeti RTB Bor 18. decembra, izjavio je direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.
Spaskovski je, navodi portal Solarismediabor, na svečanosti povodom 65 godina Planinarskog doma na planini Stol kod Bora, rekao i da će on ostati na toj funkciji još tri godine.
 
"Kineski prijatelji i novi vlasnici RTB-a pomoći će nam, između ostalog, i da osavremenimo i obogatimo Muzej rudarstva i metalurgije na svetskom nivou", kaže Spaskovski.
 
Dodaje da postoje realni izgledi da se sagradi i posebna muzejska zgrada.
 
Inače, kineska kompanija "Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB) krajem avgusta ove godine. Plan je da ulože ukupno 1,46 milijardi dolara u RTB Bor. Kineska kompanija ima obavezu da investira 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da joj pripadne 63 procenta vlasništva nad RTB-om.
 
Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).
 
Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.
 
Kineski partner ima i plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona. Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.
 
Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.
 
Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.
 
Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.
  • Bor Boranin

    08.12.2018 08:06
    BRAĆO, SVE JE POKRADENO!
    Ako su Кinezi ostavili Spaskovskog da im pomogne, pomoćiće im, takav je čovek. On je upropastio RTB Bor, investirao u izgradnji fleš peć za topljenje, a košta kao da je izgrađena nova topionica. Proizvodne rezultate i pokazatelji su surnisani pa nema gde. Tehnološko iskorišćenje bakra promoviše na 98%, a stvarno je niže od 90% po Zakonu o održanju mase. Priča da je ostvaren godišnji kapacitet topionice 40 kt/a, a stvarna proizvodnja bakra premašuјe 80 kt/a, a tek od basnoslovnih profita boli glava. Gubitke u poslovanju promoviše kao pozitivu i jedino mentori (ΛV, ministar Antić) mu veruju. Da li može i Kineze da zamajava kao Vladu Srbije?
  • Dr Miggyy

    07.12.2018 10:07
    ZAVRŠAVA ERA LOPOVA U RTB BOR

    Od 18. XII 2018. godine RTB Bor biće preuzet od kineske kompanije "Zijin", na čijem će čelu biti g-n Ji Long, a izvršni direktor g-n Jovica Radisavljević. Aktuelni generalni direktor B. Spaskovski, koji opet obmanjuje javnost da je izgradio novu topionicu, biće neuspešna prošlost u propasti RTB Bor, a sijaće se njegovo zlato na njemu, ukoliko ga ne ostave, nakon mukotrpnog i teškog rada, da malo odleži. Naime u topionici je izgrađena samo fleš peć i ništa drugo (konvertori, plamena rafinacija, skladišta materijala, infrastruktura, trafostanice, vodosnabdevanje, putevi, železnica, objekti i oprema su iz ranijih faza gradnje). Jedino možda ta fleš peć košta kao nova topionica (utrošeno je više od 300 miliona evra). Odakle mu proizvodnja 40.000t bakra godišnje kada su premašili 80.000t proizvedenog bakra zadnjih dve godine. U svakom slučaju završava se uspešno jedna lopovska era RTB Bor.
  • Vasa

    04.12.2018 14:37
    Mnogo veci dil
    RTB Bor je rupa, a mnogo veci dil je odradjen, Videcete za par godina sta su sve u paketu prodali Kinezima. Upuceni znaju kakve je gigant otisao ali nije jos javno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija