Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju nafte

Najveći svetski proizvođač "crnog zlata" Saudijska Arabija, planira da u februaru dodatno smanji isporuke nafte.
Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju nafte
Foto: Pixabay
Ova odluka je u skladu sa sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznika izvan naftnog kartela o smanjenju proizvodnje da bi se sprečilo nagomilavanje ponude.
 
Saudijski ministar energetike Kalid al-Falih izjavio je danas da će ta zemlja u februaru izvoziti 7,1 milion barela nafte dnevno u odnosu na 7,2 miliona barela dnevno u januaru. 
 
Prema njegovim rečima, Saudijska Arabija trenutno proizvodi 10,20 miliona barela dnevno, čime ispunjava ranije dato obećanje da će proizvodnju srezati više nego što je predviđeno sporazumom između OPEK-a i njenih saveznika, koje predvodi Rusija. 
 
Saudijska Arabija je trebalo da smanji proizvodnju na 10,311 miliona barela dnevno od 1. januara, kada je stupio na snagu sporazum o ograničavanju ponude "crnog zlata" na svetskim tržištima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.