Počinje svetski ekonomski forum u Davosu, ovaj put bez najznačajnijih šefova država

Svetski ekonomski forum u Davosu, jedan od najvažnijih skupova na svetu, počinje danas, 22. januara i trajaće do petka, 25. januara, a okupiće planetarnu poslovnu i političku elitu.
Na panelima će biti oko 3.000 učesnika, očekuje se da među njima bude 70 šefova država i vlada, vrh Ujedinjenih nacija, Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, a u Davosu će boraviti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 
 
Tom prilikom, predsednik Srbije imaće brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, pre svega nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, zatim evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem.  
 
Predviđeni su i susreti Vučića sa drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija. Tokom boravka u Davosu, Vučić će se obratiti skupu na temu "Sloboda medija u kriznim situacijama" i prisustvovati brojnim sesijama svetskog ekonomskog foruma.
 
Ove godine mnogi svetski lideri će propustiti skup u Davosu zbog problema na domaćem planu. Prošlogodišnja zvezda Davosa, Donald Tramp to će učiniti zbog blokade vlade, francuski predsednik Emanuel Makron zbog unutrašnjih problema, britanska premijerka Tereza Mej zbog sporazuma o izlasku iz Unije, a umesto predsednika Kine Sia Đinpinga dolazi potpredsednik. 
 
Međunarodni monetarni fond je uoči ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma smanjio prognoze rasta globalne ekonomije za 2019. i 2020. godinu zbog slabosti u Evropi i nekim tržištima u usponu. 
 
Da je finansijska nejednakost u svetu i dalje ogromna pokazao je izveštaj međunarodne neprofitne organizacije Oksfam rpema kojem 26 najbogatijih ljudi na svetu poseduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih. 
  • elitni kongresni

    22.01.2019 12:30
    turizam o narodnom trošku
    obavestite narod koliko će da ga košta i ide li jednim od 1500 privatnih aviona koji će ove godine sleteti u Zürich, Dübendorf, St. Gallen-Altenrhein and St. Moritz ili će helikopterom da sleti direktno u Davos?
    https://www.ibtimes.co.uk/davos-2016-how-much-does-it-cost-attend-46th-world-economic-forum-1538520
    https://www.businessinsider.com/costs-of-davos-2011-1
  • Lala

    22.01.2019 12:27
    Davos u Davosu
    Pravi strucnjak za slobodu medija u kriznim uslovima!
    Bio je ministar informisanja kada su progonjeni i ubijani novinari.Sada je Predsednik kada se novinarima pale kuce,preti i progone,Poznat je po svadji sa novinarima koji mu postave pitanja koja mu se ne dopadaju.Veliki je ljubitelj Informera, Pinka,Srpskog telegrafa...Marica,Sarapa
    Vucicevica,Krstica,Andjelkovica....
    Cak i naziv mesta Davos u potpunosti odgovara njegovom odnosu prema objektivnom i kriticki nastrojenom novinarstvu.



  • Drr

    22.01.2019 11:34
    Stručnjak za medijske slobode
    Vučić je svetski ekspert za gušenje slobode medija,veći od njega je samo mohamed bin salman koji bukvalno guši i ubija novinare na očigled celog sveta.Nije da naš ne bi isto tako,jedino nema para kao saudijac da posle kupi sebi alibi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija