Investitori očekuju novu veliku ekonomsku krizu do 2021.

Gotovo tri četvrtine profesionalnih investitora u svetu predviđa novu recesiju do 2021. godine.
Investitori očekuju novu veliku ekonomsku krizu do 2021.
Foto: Pixabay
Samo 33 odsto njih optimistično je u pogledu tržišnih potencijala za 2019, pokazuje novo godišnje istraživanje konsultantske kompanije "Boston Konsalting Grup" (Boston Consulting Group, BCG).
 
Prema rezultatima istraživanja, čak 73 odsto investitora smatra da je nova recesija na pomolu, u odnosu na 53 odsto koji su delili takav stav 2017. godine, usled narastajuće zabrinutosti oko procena i zdravlja globalne ekonomije, prenosi portal "Investment week". 
 
Anketa, sprovedena među portfolio menadžerima i analitičarima, otkriva da su tržišna očekivanja ukupnog godišnjeg deoničarskog prinosa pala na rekordno nizak nivo od 2010. kada je pokrenuto ovo istraživanje, te da investitori prognoziraju da će on iznositi u proseku 5,6 odsto u naredne tri godine. 
 
Kao rezultat takvih očekivanja, prema nalazima ove studije investitori su dva puta više vremena trošili na donošenje odluka o ulaganju nego godinu dana ranije, dajući prednost pristupu koji je više orijentisan na vrednost i brži izlazak iz investicionih pozicija. 
 
Takođe, 48 procenata ispitanika je izjavilo da aktivno razmatra ekološke, socijalne i državne politike kao faktore u procesu donošenja odluka o ulaganju, u nastojanju da ostvare dugoročne rezultate. Ogromna većina profesionalnih investitora, njih 82 odsto, rekla je da sada ohrabruje kompanije u koje ulažu da se fokusiraju na dugoročno stvaranje vrednosti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija