Napredak Srbije po indeksu ekonomskih sloboda

Srbija je napredovala po indeksu ekonomskih sloboda na listi "Heritidž fondacije" za 2019. godinu, zauzevši 69. mesto među 180 rangiranih zemalja.
Napredak Srbije po indeksu ekonomskih sloboda
Foto: Pixabay
To je za 11 pozicija bolje u odnosu na prethodnu godinu. 
 
Ukupan skor Srbije, kako se navodi na sajtu Fondacije, povećan je za 1,4 poena na 63,9 poena, što je svrstava u kategoriju ekonomski "umereno slobodnih zemalja". 
 
Srbija je, kako piše, ostvarila veliko poboljšanje, pri čemu su veće ocene na planu poslovnih sloboda i državne potrošnje nadmašile smanjenje skora u oblasti trgovinskih sloboda i efikasnosti pravosudja. 
 
U kvalitativnoj analizi Indeksa navodi se da, uz snažan ekonomski rast i značajnu fiskalnu konsolidaciju, vlada u Beogradu planira dalje postepene reforme za unapredjenje poslovnog ambijenta, ali da će "napredak u reformisanju javne uprave i privatizaciji državnih kompanija u sektorima električne energije, komunikacija i prirodnog gasa, ipak biti nešto sporiji". 
 
Takođe je ocenjeno da su neophodne dublje institucionalne reforme za modernizaciju poreske administracije, smanjenje korupcije i jačanje pravosudnog sistema. 
 
Od zemalja regiona, slabije rangirane od Srbije su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora, koje su zauzele 83, 86. i 92. mesto, a bolje rangirane su Slovenija (58), Albanija (52), Bugarska (37) i Makedonija (33). 
 
Među 44 zemlje evropskog regiona, Srbiji je pripalo 34. mesto, a njena ukupna ocena je ispod regionalnog proseka, ali iznad svetskog proseka. 
 
Najbolje rangirane zemlje u ovogodišnjem izdanju indeksa ekonomskih sloboda su: Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska i Australija, a najgore ocene imaju: Zimbabve, Kongo, Eritreja, Kuba, Venecuela i Severna Koreja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.