Zapadnom Balkanu trebaće osam decenija da dostigne Nemačku

Region Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina beleži napredak i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali će mu, uz trenutne stope rasta, trebati osam decenija da dostigne Nemačku, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.
Zapadnom Balkanu trebaće osam decenija da dostigne Nemačku
Foto: Pixabay
Razlozi za zabrinutost u celom regionu su i dalje siromaštvo, nejednakost, odliv visokoobrazovane radne snage, rodne nejednakosti, učešće mladih i zapošljavanje.
 
"Lideri Zapadnog Balkana treba angažovanije da rade na jačanju regionalne saradnje. Odgovornost ekonomija Zapadnog Balkana je da budu aktivni učesnici u planiranju zajedničke budućnosti Evrope u regionu", kazala je Bregu.
 
Na sastanku u Briselu predstavljena je studija FES-a o "Održivom ekonomskom rastu i razvoju na Zapadnom Balkanu".
 
Studija je pokazala da je rast ponovo realnost u Jugoistočnoj Evropi, ali da on sam nije rešenje za ekonomske i društvene izazove, te se za Zapadni Balkan preporučuje održiv, kvalitativan i uključiv rast, dok se inicijativa za regionalni ekonomski prostor ističe kao korak u pravom smeru.
 
Posebna pažnja posvećena je mogućnostima prevazilaženja razlika u razvoju između jugoistočne Evrope, s jedne, i srednje i istočne Evrope i prosečnog rasta Evropske unije s druge strane. Potrebno je drugačije korišćenje direktnih stranih investicija, razvoj nacionalnih i regionalnih politika, kao i revizija instrumenata monetarne i fiskalne politike.
  • Pravi Opalim te g...

    01.02.2019 17:26
    Dostignuca patriJota i bacaca jogurta
  • JS

    01.02.2019 12:06
    Pa zbog nas..
    A poznavajuci koliko su Nemci vredni ne bi nam ni 'pobegli' toliko da svi sa Balkana nisu otisli tamo da zive i rade. Da je drzava zadrzala ljude ovde mozda bi situacija bila obrnuta?
  • AntiPutin

    01.02.2019 10:13
    Velika je nesreca za svako ljudsko bice roditi se na ovim prostorima .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.