Zabranjeno spajanje Alstoma i Siemensa

EU je odbila da odobri spajanje francuske kompanije Alstom i nemačkog Siemensa u segmentu železničke industrije, saopštio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.
Zabranjeno spajanje Alstoma i Siemensa
Foto: Pixabay
On je rekao televiziji "France 2" da smatra da je ta odluka pogrešna sa ekonomskog stanovišta. Očekuje se da će veto na spajanje kompanija tokom dana zvanično objaviti nadležni komesar EU za konkurentnost.
 
Le Mer je rekao da će ova odluka blokirati stvaranje evropskog železničkog giganta koji bi mogao da se nadmeće sa velikom kineskom kompanijom CRRC.
 
"To će ići u korist kineskim ekonomskim i industrijskim interesima", rekao je francuski ministar.
 
Administracija EU izrazila je zabrinutost za konkurentnost u Evropi u železničkom sektoru.
  • B

    07.02.2019 07:41
    Ocekivano
    EU je americka kolonija. Amerima je stalo da u Evropi ne bude rata, osim ako je njima potreban, a da Evropljani budu slabi i rascepkani. To jos vise vazi za balkanske zemlje.
    Americki General Electric je bez ikakvih smetnji kupio francuski Technip, cuvenu investicionu firmu specijalizovanu za naftnu i petrohemijsku industriju. Oni su npr. gradili MSK u Kikindi, a bas Alstom je isporucivao najvece turbine. Drugi potencijalni kupac je bio Siemens.
    Tada niko nije pisnuo o zastiti konkurencije, a sad je to problem.
  • Zivan

    06.02.2019 15:32
    Odluka EU jeste u skladu sa idejom zaštiti konkurencije, ali kineski gigant postaje suviše velik i uništiće sve nedovoljno jake rivale, možda čak i Simens i Alstom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.