Fiskalni savet: Ne ukidati penale za prevremeno penzionisanje

Fiskalni savet Srbije saopštio je da je 2019. godina "pravo, ali i poslednje vreme" da se usvoji formula za usklađivanje penzija.
Fiskalni savet: Ne ukidati penale za prevremeno penzionisanje
Foto: Pixabay
Ta formula je, kako se navodi, integralni deo penzijskih sistema u svim zemljama EU, uključujući i penzijski sistem Srbije od njegovih začetaka 1922. godine. Prošle godine izmenjen je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je ukinuto usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prepušteno Vladi Srbije da, zavisno od rasta BDP, određuje visinu penzija.
 
"Fiskalni savet je, na osnovu međunarodnih i domaćih iskustava, predložio pet mogućih formula za usklađivanje penzija koje bi bile ekonomski održive i izdašnije od dosadašnje formule", navedeno je u saopštenju.
 
Dodaje se da je prvi predlog da se penzije usklađuju s inflacijom i delom rasta BDP-a preko dva odsto, a drugi da se 50 odsto penzije usklađuje sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom BDP-a. Treći predlog je da se 50 odsto penzija usklađuje sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom prosečnih zarada, četvrti je da se 40 odsto penzije usklađuje sa inflacijom i 60 odsto sa rastom prosečnih zarada i peti da se 30 odsto penzije usklađuje sa sa inflacijom, a 70 odsto sa rastom ukupne mase zarada. 
 
Najveći broj zemalja u EU usklađuje penzije na osnovu neke kombinacije rasta cena i rasta zarada.
 
Fiskalni savet je naveo da je pored odabira nove formule potrebno unaprediti i ojačati mehanizme fiskalnih pravila koji će obezbediti da se ukupni rashodi za penzije u budućnosti kreću od 9,5 do 10,5 odsto BDP. Cilj analize je, kako je navedeno, da se podstakne društvena diskusija kako bi nova formula bila rezultat "inkluzivnog procesa i uživala podršku što šireg kruga relevantnih društvenih aktera". 
 
Dodaje se da se "upravo društveno razumevanje i podrška pokazuju ključnim za održivost javnih penzijskih sistema međugeneracijske solidarnosti". 
 
"Preduslov za usvajanje nove formule za usklađivanje penzija je istrajavanje na uspešnom sprovođenju mera penzijske reforme iz 2014. i da se zbog populističkih zahteva ne menja Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se ukinuli ili ublažili penali za prevremeno penzionisanje jer u tom slučaju predložena formula za indeksaciju ne bi bila ekonomski održiva", naveo je Fiskalni savet. 
 
Ocenjeno je da bi se usvajanjem nove formule za usklađivanje penzija postiglo da se "teško ostvarena finansijska konsolidacija penzijskog sistema pretoči u dugoročno sistemsko rešenje".
  • Marija

    17.04.2019 20:27
    Kazna ako mlad počneš da radiš
    Boli me što ću raditi 40 godina i imati kaznu od 20 procenata umanjenja zato što nemam više snage da radim ( pekar sam po zanimanju a žena sam)
  • Dr

    07.02.2019 08:37
    uslov
    Prestanite da od građana pravite robove.Jedini i osnovni uslov treba da su godine radnog staža,kakve veze imaju godine života kod onih koji imaju pun radni staž.Godine života moraju se računati samo kod osoba bez dovoljno godina radnog staža.Ovako će se samo praviti staračka država,pustite ljude da idu u zasluženu penziju i oslobodite radna mesta za mlade.Bolje nađite način da penzije budu dovoljne za život,da nije minimala.Način obračuna mora da se menja,neka budu platni razredi,onda neće morati da se nekome naduvava plata zbog penzije,ipak svi daju 40 god. rada i nisu krivi za loše poslovanje i minimalne plate već baš naprotiv ti isti kojima se naduvavaju primanja.
  • Koriolan

    07.02.2019 07:21
    Il' si lud il' ti noge smrde!
    "da se zbog populističkih zahteva ne menja Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se ukinuli ili ublažili penali za prevremeno penzionisanje---", naveo je Fiskalni savet. Ako dobro razumem - Za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju, iznos penzije se umanjuje za određeni procenat. I to je sasvim u redu, mora se podneti neki vid kazne. Ali, pobogu, zašto se takva praksa nastavlja i kad osoba navrši godine predviđene za penzionisanje muško/ženskog pola? Čemu doživotna kazna? Analogno: Zakasniš 2-3 dana s uplatom rate za porez pa plaćaš kaznu dok ste živi tvoji naslednici i ti. Skup ljudi u FS je čista sinekura. Naravno, dobro plaćena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija