Cena šećera pala za 40 odsto u poslednjih sedam godina

U poslednjih sedam godina cena šećera u Srbiji je pojeftinila za 40 odsto, a razlog tome je zasićenje tržišta, pad na berzi, ali i kampanja da beli zaslađivač nije zdrav.
Cena šećera pala za 40 odsto u poslednjih sedam godina
Foto: Pixabay
Kako prenose "Večernje novosti", cena šećera u poslednjih sedam godina nikad nije bila niža, a kilogram ove namirnice sada košta oko 60 dinara i spada medu najjeftinije životne namirnice. Pre sedam godina, 2012, kilogram je koštao 100 dinara.
 
Načelnik odeljenja za cene pri Ministarstvu trgovine Mladen Radović izjavio je da je to sve odnos ponude i potražnje.
 
"Ustalio se i broj šećerana, samim tim i proizvodnja. Otkup je dobro organizovan, šećera ima dovoljno i cena pada. Uz to, velika je i propaganda o belom šećeru da nije zdrav, pa ima i toga da ga ljudi možda manje i troše. Kada se sve to oduzme i sabere, to je nekako realna cena šećera. Naročito ako imamo u vidu tadašnju cenu koja je bila nerealna i prenaduvana", rekao je Radović.
 
Prema njegovim rečima, šećer s tom cenom nije mogao da opstane na tržištu.
 
"Ovaj trend pada cene će se usporiti i više neće padati, jer je ona sada sasvim pristojna. Svakako, šećerane i s tom cenom dobro rade, jer je uvek bolje 'džabe sedeti, nego džaba raditi'", rekao je Radović.
  • Milan

    24.03.2019 07:37
    Secer (saharoza) dokazano negativno utice na zdravlje ljudi. Secer treba koristiti prvenstveno kao zacin a nikako kao osnovnu zivotnu namirnicu. Med, voce, stevija i grozdje su mnogo bolja resenja da se zadovolji covekova potreba za slatkim namirnicama.
  • Novosadjan

    24.02.2019 07:23
    sirup
    Konditorski i srodni proizvodi i sokovi nece pojeftiniti jer se uveliko koristi glukozni kukuruzni sirup.
  • Vlada

    23.02.2019 18:13
    Pomognimo Koletu
    Dajte neki Ziro racun da pomognemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija