Novi pravilnik o objektima za frizerske i kozmetičke usluge propisuje strože uslove za preduzetnike

Od 7. februara ove godine počela je primena Pravilnika o posebnim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti u kojima se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela.
Novi pravilnik o objektima za frizerske i kozmetičke usluge propisuje strože uslove za preduzetnike
Foto: Pixabay
Po tom aktu, objekti u kojima se pružaju usluge te vrste i obavljaju nemedicinske estetske intervencije moraju imati dozvolu za obavljanje takve delatnosti, ali i ispunjavati posebne propise o izgledu prostorija u kojima se te usluge pružaju.
 
Objekti moraju da imaju radnu prostoriju, izdvojen prostor sa čekaonicom, pomoću prostoriju, izdvojen prostor ili prostoriju za držanje predmeta opšte upotrebe koji se koriste pri pružanju usluga, sanitarni čvor sa pretprostorom, manji rashladni uređaj za čuvanje kozmetičkih preparata, jednokratni potrošni materijal za zaštitu uređaja, opreme i nameštaja, kao i sterilizator.
 
Prostorije u kojima se pružaju pomenute usluge funkcionalno su povezane i podeljene na posebne prostore u celini ukoliko se u objektu pružaju različite usluge i ne mogu biti povezane sa prostorijama koje se koriste za stanovanje i obavljanje druge delatnosti.
 
Površna radne prostorije zavisi od vrste i broja usluga koje se u njoj pružaju, kao i od broja radnih mesta, a najmanja, s jednim mestom za pružanje usluga iznosi po osam kvadratnih metara za frizerske, manikirske i pedikirske usluge i po deset kvadrata za kozmetičke usluge, usluge masaže, solarijum, pirsing, tetovaže i slično. Za svako novo mesto površina se uvećava za 2,5 kvadrata po stolici, odnosno četiri po ležaju.
 
Od sada će i inspekcija prilikom kontrole ovakvih objekata primenjivati novi pravilnik.
 
Inače, od aprila 2016. godine, kada je počela puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru, kojim je inspektorima omogućena kontrola stanova, bez prisustva policije, u kojima se sumnja da se obavljaju neregistrovane delatnosti, godišnje je otkriveno i više od 500 takvih objekata.
  • NapreDNO

    03.03.2019 13:48
    Isti i istiji
    Na svaki način rade na otežavaju uslova za male preduzetnike a velike partijske drugove tapšu po ramenu.
  • Rale

    02.03.2019 23:31
    Baš razmišljam i ne mogu da se setim da sam ikada video frizerski salon koji ima odvojenu čekaonicu.
  • Vlada

    02.03.2019 15:37
    ---
    Cilj vlasti je da svi postanemo partijski radnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.