Petrović: Loša ekonomska politika što se ulagalo u vojsku i policiju, umesto u borbu protiv korupcije

Privredni rast naglo je usporio u četvrtom tromesečju prošle godine, pa je sa više od četiri odsto pao na 3,5 odsto, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
"Ako isključimo efekat poljoprivrede u ovom tromesečju stvarni rast je iznosio 2,2 odsto. U drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope takvo usporavanje se ne vidi, što znači da su za to odgovorni unutrašnji faktori. Jedan od glavnih faktora usporavanja u drugoj polovini 2018. je pad proizvodnje električne energije za sedam odsto. Takođe, vezano za to je i pad proizvodnje uglja od 12 odsto. Na nivou cele 2018. godine ova oblast je uticala na smanjenje BDP-a 0,25 procentnih poena", rekao je Petrović na panelu posvećenom fiskalnom prostoru za rast na Kopaonik biznis forumu.
 
On je istakao da je EPS u 2016. imao normalnu proizvodnju od 35,6 milijardi kilovat-sati.
 
"U 2017. su imali pad na 34 milijardi kilovat-sati i u 2018. umesto da povećaju proizvodnju za 10 odsto oni su podigli za jedan odsto. EPS koči rast koji može biti ispod tri odsto ove godine. Ako govorite o reformama javnih preduzeća, nema mesta opštem stavu. Tu je samo jedno važno, reformišite EPS", poručio je Petrović.
 
On je istakao i da se već sada vidi da je došla na naplatu loša budžetska politika u pogledu javnih investicija. 
 
"Investicije u infrastrukturu ostale su iste kao i prošle godine. Razlika je otišla na opremu za vojsku i policiju. U redu, to može biti politička odluka, ali mora se znati koje su posledice toga, a to je da one ne generišu ekonomsku aktivnost. Sad se vidi kako bi te pare dobro došle da pariraju ovom usporavanju", rekao je Petrović.
 
Petrović je izrazio zadovoljstvo time što je "od strane vlade prihvaćena naša ocena da mi nismo nikakvi rekorderi u privrednom rastu, već da zaostajemo", komentarišući ranije govore premijerke i ministra finansija. On je ponovio zaključke analize Fiskalnog saveta prema kojoj Srbija gubi 1,5 do dva odsto godišnjeg privrednog rasta zbog korupcije, slabe vladavine prava, nedovoljnih investicija i neadekvatnog obrazovanja.
 
"Pošto su popularna poređenja kako je bilo nekada, a kako je sada, mi imamo situaciju da se vladavina prava poboljšavala do 2014. godine, a od tada se pogoršava. Mere o kojima su govorili premijerka i ministar finansija su dobre, ali biće kratkog daha ako se suoče sa korupcijom", ocenio je Petrović.
 
On je poručio da je za vladu dobitna kombinacija na duži rok da počne odmah da radi na vladavini prava i smanjenju korupcije. 
 
"Možda se efekti neće pokazati 2019. ili 2020. ali bez toga nema dugoročnog rasta", rekao je Petrović.
  • Orwell Vegan

    05.03.2019 18:50
    Istina
    Ulagati u vojsku i policiju u situaciji kada vam ne preti niko sluzi samo da se privole naoruzani delovi drustva, nista vise. Ulaganja u metak umesto u hleb nikome nisu donela ekonomski boljitak posebno ovako malim siromasnim zemljama. Ovi su vec propustili osnovnu stvar a to je da ulazu u privatni sektor, preduzetnike, jer to je najbolje sto imamo, sve ostalo su price. Dakle, privatni sektor je unisten, to ce tek imati strasne posledice.
  • Bačvan

    05.03.2019 11:50
    Da, da
    Nema ni jedne jake ekonomije bez jakih oružanih snaga.
    Uslov za napredak države u bilo kom pogledu je veliko ulaganje u vojsku i policiju, kao i državnu bezbednost (civilne i vojne obaveštajne službe).
    Sve drugo je demagogija.

    Ne postoji zemlja koja je krenula putem razvoja a da nije ovo radila.
    Ulaganje u borbu protiv korupcije, bez prethodnog velikog ulaganja u ministarstva sile, je bacanje novca u vetar.
    Svet (čitaj: Zapad) one koji imaju slabu vojsku ucenjuje, podsenjuje i ne poštuje.
    Vojne sile, čak i kada su male, imaju slobudu izbora i slobodu razvoja, bez ucena Amerike, EU, Svetske banke i MMF-a.
  • @

    05.03.2019 11:07
    Elektroprivreda je nekada bila temelj, osnovna pretpostavka ili zamajac privrede zemlje.
    Iz tog razloga, profitabilnost elektroprivrede je bila od sekundarnog značaja u odnosu na zadovoljavanje opšteg, javnog interesa - obezbeđivanje dovoljne količine el. energije za potrebe privrede i stanovništva.

    Žalosno je to što se danas elektroprivreda spominje kao dominantna privredna grana ove zemlje.
    Žalosno je što profitabilnost elektroprivrede ima tako značajno učešće u "privrednom" rastu zemlje. To mnogo govori o našoj "privredi".
    U periodu u kojem se navodi da je proizvodnja energije "podbacila", privreda zemlje je normalno funkcionisala - svi privredni subjekti su imali potrebne količine energije tj. potrebne preduslove za neograničen doprinos privrednom rastu.

    Epsocentričnost koja krasi analize gospodina Petrovića onemogućava ga da izvede kvalitativne zaključke i predloge rešenja po identifikovanom problemu - posledici (nedovoljan privredni rast).

    Veća profitabilnost EPS neće uticati na veću vladavinu prava čiji nedostatak, bez ikakve sumnje, jeste primarni uzrok loše ekonomske slike i ne samo ekonomske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.