Elektronsko poresko uverenje godišnje štedi dva miliona evra

Poreska uprava omogućila je pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem od početka ovog meseca, što će građanima i privrednicima, kako smatraju u NALED-u, uštedeti najmanje dva miliona evra godišnje.
Elektronsko poresko uverenje godišnje štedi dva miliona evra
Foto: Pixabay
Time je delimično rešena najdugovečnija preporuka "Sive knjige", koja datira još iz 2009, a ovu proceduru građani i privreda izabrali su kao prvu koju bi trebalo digitalizovati, u okviru kampanje "Pitajte kada", koju je NALED realizovao tokom prošle godine zbog unapređenja javnih usluga.
 
Dobijanje poreskog uverenja jedan je od najučestalijih administrativnih postupaka, budući da je ovaj dokument potreban za učešće na tenderima, u poslovanju sa bankama, radi upisa ili brisanja iz registara...
 
"Kako je u tim poslovima neophodno podneti i potvrdu Poreskoj upravi i potvrdu lokalne poreske administracije o prestanku poreskih obaveza ili njihovom redovnom izmirivanju, često se dešavalo da važenje jednog dokumenta od pet dana istekne pre dobijanja drugog, a rok za izdavanje je bio 15 dana. Time su se privrednici nalazili u začaranom krugu birokratije, a sada je to rešeno", kažu u NALED-u.
 
U sledećoj fazi razvoja sistema trebalo bi omogućiti da privreda elektronski pribavlja i potvrde lokalnih poreskih administracija, da ta dva dokumenta budu objedinjena, kao i da budu ukinute prateće takse – dodala je Jelena Bojović, direktorka tima za regulatornu reformu u NALED-u.
 
Međutim, problem predstavlja činjenica da je zadržana praksa naplate dve takse u ukupnom iznosu od 620 dinara, za podnošenje zahteva i dobijanje dokumenta, kao i u vreme kada je procedura obavljana na šalteru. Kako bi takav namet trebalo da održava realni trošak pružanja usluge, stav NALED-a je da takse za elektronske usluge ne bi trebalo naplaćivati, jer najveći deo posla obavlja softver, a ne službenici.
 
"Zato apelujemo na Ministarstvo finansija da ukine takse za ovu proceduru. Predlog NALED-a je i da bi građane i privredu trebalo osloboditi obezbeđivanja dokaza o plaćenom porezu u postupcima pred državnim organima, odnosno da podatke iz ovih dokumenata institucije pribavljaju elektronskom komunikacijom sa Poreskom upravom, na šta ih zakon i sada obavezuje", dodaju u NALED-u.
 
Novi elektronski servis predstavlja važan korak u realizaciji programa transformacije Poreske uprave, koja godišnje izda 750.000 uverenja.
  • crno beli svet

    12.03.2019 13:23
    nije tako loše
    portal za poresku administraciju nije loš, ali ga treba doraditi, što je i najavljeno.

    Zvučim kao bot ali OTIĐITE PRVO NA STRANICU I PROVERITE šta može a šta ne može, pa onda vršite defekaciju po novinarima i sebi, jer sve što izađe iz vaših usta GOVORI O VAMA.

    NEDOSTATAK:
    Fali mogućnost preuzimanja elektronskog REŠENJA O POREZU NA IMOVINU za tekuću i prethodne godine dok sve ostalo podnošenje prijave PPI-2, zaduženje, uplate isplate radi!
  • pravi opalim te g...

    12.03.2019 12:49
    Srbija i ,,elektronsko,, su dva pojma na suprotnim stranama. Kao da ne znate.
  • ns

    12.03.2019 08:01
    videcemo dali radi?
    Kao pausalac, da bih overio detetu zdravstvenu knjizicu treba mi poresko uverenje da sam izmirio porez. Dodjem u grad i odlazim na salter i cekam u redovima da predajem zahtev za uverenje, ceka se dve nedelje onda odlazim na salter i cekam u redovima da dobijem zahtev za uverenje sa kojim idem u socijalno i odlazim na salter i cekam u redovima da overim detetu knjizicu. I tako za svaku overu knjizice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija