Svaka peta firma u Srbiji posluje u sivoj zoni

Oko 20 odsto preduzeća u Srbiji posluje u sivoj zoni, a najveći broj ovakvih firmi je iz oblasti građevinarstva, trgovine, ugostiteljstva i advokatskih usluga, pokazuje istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj(NALED).
Svaka peta firma u Srbiji posluje u sivoj zoni
Foto: Pixabay
Kao glavni uzrok sive ekonomije navode se visoki porezi i doprinosi na zarade (79 odsto), što ujedno predstavlja i obaveze i troškove koji se najčešće izbegavaju. Do povišenog poslovanja u sivoj ekonomiji dolazi i usled nedostatka finansijskih sredstava i povoljnih kredita (40 odsto), navodi se u rezultatima istraživanja predstavljenim danas u Medija centru.
 
Igor Lončarević, potpredsednik Saveza za fer konkurenciju, istakao je da je veliki napredak postignut uvođenjem elektronske prijave sezonskih radnika, kao važnog koraka u suzbijanju rada na crno.
 
"Prema podacima poreske uprave, za 2,5 meseca rada portala sezonskiradnici.gov.rs, prijavljeno je 4.500 radnika, dok je u 2017. godini ugovor sklopljen sa 3.500 radnika", rekao je Lončarević.
 
Uvođenje e-uprave i e-poslovanja navodi se kao oblast u kojoj je postignut najveći napredak u prethodnoj godini. Od 252 preduzeća, oko 73 odsto tvrdi da svojim zaposlenima uplaćuju pune doprinose, dok svega 27 odsto navodi da se njihovim zaposlenima doprinosi uplaćuju delimično (19 odsto), ili se ne uplaćuju uopšte (osam odsto).
 
Kako se navodi u istraživanju, čak 89 odsto privrednika tvrdi da nijihovi zaposleni imaju stalne ugovore o radu, a samo jedan procenat privrednika spremno je da prizna da ima radnike koji su trenutno bez ugovora.
 
Kada su u pitanju uslovi poslovanja u Srbiji, malo manje od polovine (45 odsto) smatra da su uslovi dobri, dok više od polovine (54 odsto) ističe da su trenutni uslovi poslovanja loši. Tek svaki treći privrednik ističe da bi prijavio firmu koja posluje u sivoj zoni, jer smatraju da je otkrivanje neregistrovanih firmi posao države.
 
David Lahl, vođa projekta Reforma javih finansija, istakao je da je smanjenje sive ekonomije izuzetno važno za razvoj Srbije. "Smanjenje obima sive ekonomije je od ključnog značaja kako bi se dugoročno povećali prihodi Srbije, koji će se dalje investirati u njen razvoj", istakao je Lahl.
 
Očekuje se da će vlada Srbije do kraja marta usvojiti novi Nacionalni program i Akcioni plan za suzbijanje sive ekonimije. Istraživanje je sproveo Ipsos Strategic Marketing u periodu od 18. decembra 2018. godine, do 24. januara 2019. godine.
  • Lupetanje

    29.03.2019 14:59
    @/
    Pokazujete to veoma tipično ponašanje lopova i prevaranta gde mislite i uvereni ste da je svako takav isti kakvi ste vi. Žalosno je i tragično biti vaš sugrađanin. Ipak, da vas podsetim, zaboravili ste da za to što ste lopov okrivite Ruse, siguran sam da ćete naći način da pokažete kako su oni krivi jer ste vi društveni otpad.
  • /

    27.03.2019 19:16
    /
    da li neko veruje da ovaj g/lupetanje radi u beloj zoni?

    ko je ono dosao na nas nauci da radimo na sivo?
  • Lupetanje

    26.03.2019 18:26
    @Tasic 1951
    Zbog čega lupetate i širite laži? Ne postoji nikakav "porez" od 62%. U Srbiji, neobrazovani gospodine, upravo je taj iznos za koji tvrdite da je "oporezovan" oslobođen od poreza, neoporezivi iznos zarade je tih prvih 130 evra. Vi zato mešate, jer ste glupi i neobrazovani, porez i doprinose što nema nikakve veze jedno sa drugim. Doprinosi za zdravstvo i penziju koju ćete jednog dana tražiti da vam bude isplaćivana nije nikakav "porez".
    Kada ste ovoliko neobrazovani zaista nalazim neverovatnim da Srbija nije u rangu jedne Holandije sa kojom se poredite. Ono što vi ne želite da vidite jer nemate kapacitet za to, je da ste upravo vi krivi za to, vi ste lično tome doprineli. Srbija je crna rupa Evrope zbog vas lično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.