Slovenija i Severna Makedonija najviše profitirale od uvođenja taksi Srbiji

Kosovska rampa za robu iz centralne Srbije, koja srpskoj privredi pravi štetu veću od 500 miliona evra, napravila je dobar posao susednim, ali i najrazvijenijim ekonomijama sveta, prenosi "Blic".
Slovenija i Severna Makedonija najviše profitirale od uvođenja taksi Srbiji
Foto: 021
Istraživanje "Blica" pokazuje da je, prema najnovijim podacima, južna pokrajina u februaru ove godine povećala uvoz za 13,4 odsto odnosno za 27 miliona evra u odnosu na februar 2018. godine.
 
Praktično, nabavke je najviše povećala iz Slovenije koja je, u odnosu na pre godinu dana, firmama u južnoj pokrajini prodala robe za 9,3 miliona više, navodi list.
 
Na drugom mestu je Severna Makedonija koja je u februaru na KiM plasirala sedam miliona evra robe više nego u istom periodu lane. Slede Albanija i Turska, odakle je južna pokrajina povećala nabavke za po oko šest miliona evra.
 
Interesantno je, piše Blic, da peto i šesto mesto dele Nemačka i Kina. One su uvoz u južnu pokrajinu povećale za ukupno oko pet miliona evra. Znatno povećanje od oko 1,5 miliona evra zabeležila je i Hrvatska, a rast od oko 400.000 evra imale su i firme iz Crne Gore.
 
Sa druge strane, kupovina robe iz centralne Srbije istovremeno je smanjena za 98,4 odsto. Praktično, u februaru prošle godine firme iz centralne Srbije su u južnu pokrajinu prodale robe za 30,1 miliona evra, a godinu dana posle za minimalnih pola miliona evra, naveo je list.
  • Limanac

    05.05.2019 12:43
    Mislim da je dobar deo tog uvoza opet naša roba. Čujem za jednog proizvođača keksa da je prvih pola meseca po uvođenju taksi bio u problemu. A onda je gazda, ex-švercer nafte, a današnji tajkun nešto sredio i sad opet rade u tri smene
  • IvaNS

    05.05.2019 10:13
    Hmm...
    Ubeđen sam da iza uvedenih taksi stoji jedan VEEEELIKI dogovor !
  • EvoOvako

    05.05.2019 08:58
    Ko
    Je stajao iza odluke Slovenije da izađe iz YU? Konke slao "instruktore", plaćenike? Ko ih je izveo na taj put?
    Ko je Severnoj Makedoniji dao ime? Ko drži pod kontrolom i štiti teroriste u Makedoniji?
    Ko im je dao naciju?
    Na sva pitanja je isti ili sličan odgovor.
    I iza "taksi" problema koje imamo u Srbiji, na Kosovu stoje isti "igrači".
    Mi smo premali da bismo shvatili tako velike igre i na žalost, na nama i našim leđima se uvek kola slome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija