Tabaković: Štednja u dinarima se više isplati od devizne

Analize pokazuju da je štednja u dinarima isplatljivija od devizne štednje i u dugom i u kratkom roku, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ističući da je štednja stanovništva nastavila da raste, uprkos niskim kamatama.
Tabaković: Štednja u dinarima se više isplati od devizne
Foto: 021.rs
"U prilog dinarskoj štednji idu, ne samo više kamate, već i niska inflacija i relativna stabilnost kursa, kao i neoporezivanje prihoda na kamate", rekla je Tabaković za "Večernje novosti".
 
On je ukazala i da se ulaganje u državne hartije od vrednosti smatra jednim od najsigurnijih oblika ulaganja.
 
"Osim što obezbeđujemo stabilnost cena i jačamo finansijsku stabilnost, sprovodimo i aktivnosti usmerene na razvoj domaćeg dinarskog finansijskog tržišta, uz promociju i podsticanje instrumenata zaštite od deviznog rizika", kazala je guvernerka NBS.
 
Kako je istakla, sve to ima za cilj obezbeđivanje odgovarajućeg ambijenta za povećanje stepena dinarizacije kredita, što se i odrazilo kroz povećanje dinarskih u ukupnim kreditima u proteklom periodu.
 
"Aktivno i pažljivo pratimo kako banke postupaju u konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u evro i svakako ćemo sprovesti kontrole", naglasila je ona.
 
Ako se utvrde nepravilnosti, kako je dodala, biće naloženo njihovo otklanjanje bez obzira na zaključen ugovor o konverziji. "To znači da potpisivanjem ugovora o konverziji, banka nije zaštićena od mera koje NBS može da preduzme, a korisnici će i dalje imati prava koja su im garantovana posebnim zakonom", kazala je Jorgovanka Tabaković.
  • Секи

    05.06.2019 08:21
    Кад би било
    Штедели би ми, кад би могло нешто да претекне.
  • dado

    03.06.2019 23:24
    Bunika
    Nek nam doticna pokaze svoje racune pa da vidimo koliko stedi u dinarima, a koliko u evrima. Taman mislim da je dostigla svoj vrhunac, i ponovo me iznenadi..
  • .

    03.06.2019 20:00
    Odvratno, cuko u stanu!
    Ma, kako da ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.