Majkl Blumberg ulaže pola milijarde dolara u borbu protiv globalnog zagrevanja

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka i milijarder Majkl Blumberg rekao je da će izdvojiti pola milijarde dolara da bi naterao političare da ubrzaju prelaz na čistu energiju.
Blumberg (77) je pred studentima Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) rekao da je "problem globalnog zagrevanja pre svega politički", a ne tehnološki. On je veoma angažovan u borbi protiv globalnog zagrevanja i postavljen je za specijalnog izaslanika UN za klimu.
 
"Bićemo potpuno uključeni u buduće izbore i na biralištima ćemo se boriti protiv onih koji pokušavaju da blokiraju inicijative za čistu energiju", rekao je Blumberg koji je u martu odbio da se kandiduje za predsednika SAD.
 
Iako je pozdravio "zdravu debatu" demokratskih predsedničkih kandidata o predlozima vezanim za klimu, milijarder je nazvao "licemernim" one predloge koji kao cilj postavljaju 2050. godinu, "kada njih odavno više neće biti".
 
On je ipak izrazio žaljenje što čak ni iskreni predlozi "praktično nikako ne mogu biti pretočeni u politiku pre 2021".
 
Blumberg je ismejao stav američke vlade, "jedine svetske vlade koja se povukla iz Pariskog sporazuma", i uporedio njeno negiranje uloge ljudskog delovanja u klimatskim promenama s "onima koji tvrde da je misija na Mesecu izmišljena".
 
On namerava da upotrebi pola milijarde dolara za postizanje dogovora da se sve termoelektrane na ugalj u SAD zatvore do 2030, bilo putem podrške kandidatima spremnim da se u tom smislu angažuju, bilo kroz sudske procese ili lobiranje.
 
Naveo je da je od 2011. zatvoreno 289 termoelektrana.
 
Predsednik Donald Tramp je u izbornoj kampanji obećao podršku industriji uglja. U SAD je aktivno oko 240 termoelektrana.
  • /

    09.06.2019 14:07
    /
    smešan jedan buržuj
    http://www.globalcarbonatlas.org/en/outreach
  • lanceMi

    09.06.2019 09:23
    Kakva stipsa. Pa to nije ni petsto miliona i 1 dolar
  • Orwell Vegan

    09.06.2019 09:15
    Istina
    Bacene pare. Prvo osloboditi zivotinje i prestati jesti meso. Ljudi moraju da postanu vegani, to je jedino resenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.