Polovina tržišta voda u Srbiji u rukama "Pepsika" i "Koka-Kole"

Transakcija "Pepsika" i čeških karlovarskih mineralnih voda – KMV podrazumeva kupovinu 100 odsto "Knjaz Miloša" u Srbiji i njegovih brendova.
Polovina tržišta voda u Srbiji u rukama "Pepsika" i "Koka-Kole"
Foto: Pixabay
Kupovinom "Knjaz Miloša", "Pepsiko" i češke karlovarske mineralne vode – "KMV" preuzeće lidersku poziciju na srpskom tržištu mineralnih i izvorskih voda sa učešćem od gotovo 28 odsto. Uz "Koka-Kolu", koja je takođe bila zainteresovana za fabriku u Aranđelovcu i u čijem vlasništvu je "Rosa", dva najveća svetska igrača imaće gotovo polovinu ovog tržišta.
 
Cena po kojoj je "Mid Evropa partners" prodala "Knjaz Miloš" zvanično nije objavljena, ali se u medijima spekuliše da su kupci spremni da za "Knjaz" izdvoje između 200 i 250 miliona evra.
 
"Karlovske mineralne vode", inače najveći distributer bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, i "Pepsiko", globalni proizvođač hrane i pića koji posluje u više od 200 zemalja i teritorija širom sveta, dogovorili su zajedničko ulaganje, to jest kupovinu 100 odsto vlasništva u srpskoj kompaniji "Knjaz Miloš", saopštio je "Pepsiko".
 
"Ova transakcija obuhvata kupovinu proizvodnih kapaciteta kompanije "Knjaz Miloš" u Srbiji, kao i dobro pozicionirane brendove kao što su "knjaz miloš", "akva viva", "guarana", "remiks", "gusto" i druge", piše u saopštenju. Očekuje se da će transakcija biti završena u trećem kvartalu ove godine, pošto stigne i odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.
 
"Pepsiko" i KMV uspešno sarađuju u centralnoj Evropi. Češka kompanija je proizvođač i distributer "pepsiko" pića u Češkoj Republici, Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj, kao i distributer njihovih grickalica u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.
 
"Mid Evropa" i njen partner u Srbiji biznismen Andrej Jovanović od početka godine prodali su i požarevački "Bambi" "Koka-Koli" za 260 miliona evra. "Bambi" su 2015. godine kupili od Dunav hrana grupe zajedno sa "Knjaz Milošem" i "Imlekom" za 575 miliona evra. Interesantno je da su biznismeni Andrej Jovanović i Bojan Milovanović još 2008. godine svoju kompaniju "Marbo", proizvođača grickalica sa nekoliko vrlo uspešnih brendova, prodali upravo "Pepsiju" za 200 miliona evra. U javnosti se spekulisalo da je u tom trenutku "Pepsi" razmatrao kupovinu "Knjaz Miloša" od investicionog fonda Dunav hrana grupa.
 
Profesor Tomislav Jovanović, jedan od najvećih stručnjaka za vode u Srbiji, kaže za Politiku da očekuje da će oni koji su kupili ovu renomiranu kompaniju sa dugačkom tradicijom, nastaviti da je razvijaju, kao i da uvažavaju dosadašnja istraživanja.
 
"Iza "Knjaz Miloša", kao i većine naših voda, stoji nauka", kaže Jovanović i ističe da je "knjaz miloš" u rangu najboljih mineralnih voda u svojoj kategoriji. Jovanović očekuje da će ovom transakcijom najpoznatiji srpski brend u kategoriji voda dobiti i nova tržišta na kojima do sada nije bio poznat.
 
Inače, jedan od novih vlasnika "Knjaz Miloša", češka fabrika vode KMV napravila je veliki prodor u prodaji bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi. Izvozi u 20 zemalja i ima 11 proizvodnih postrojenja i zapošljava oko 2.400 radnika. Na svom sajtu juče su već objavili i infromaciju o novom poslovnom potezu u Srbiji i spisak i fotografije novih proizvoda iz pogona "Knjaz Miloša", koje planiraju da uvrste u svoju ponudu.
  • .

    11.06.2019 22:35
    /
    Dobro i sta sad? Javnost upozorava vec 20 godina da bi se ovo moglo desiti i eto desava se i sta sad s tim? Imamo li kakav zakon koji bi regulisao prava na eksploataciju vode? Ne, ondak dobro.
  • /

    10.06.2019 10:33
    /
    @socijalizam
    taman za rodoljube, odavno se prica da rusi odvlace vodu posto nafte vise nema
  • Бг

    10.06.2019 08:50
    Вода
    Ма само да је вода исправна и чиста па ако нам се не свиђа вода из кока-коле и других пићемо са чесме!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.