Manji rod pšenice ove godine

Na poljima novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo počela je žetva ječma, a stručnjaci tog Instituta i ove godine prvi počinju žetvu ozimih kultura.
Manji rod pšenice ove godine
Foto: Pixabay

Očekuje se da će od nedelje u zavisnosti od toga kakvo će biti vreme, žetvu ječma početi i ratari širom Srbije.

Na njivama se još ponegde zelene klasovi ječma pa ukoliko kiša prestane, a sunce upeče, žtva bi trebalo da krene za pet-šest dana, dok je za žetvu pšenice potreban koji dan više.

Prema rečima dr Vladimira Aćina s Instituta za ratastvo i povrtarstvo, ima primera da je na nekim njivama ječam već ovršen, ali da su to pojedinačni slučajevi jer je zrno još vlažno zbog velike kiše koja je neumorno padala proteklih dana, piše novosadski Dnevnik.

Ječma je ove godine posejano blizu 100.000 hektara, od toga skoro polovina na području Vojvodine, malo više od 42.000 hektara. Još se ne zna koliko će koštati ovogodišnji rod ječma.

Prema podacima Žita Srbije, pšenica je posejana na 570.000 hektara.

Direktor Žita Srbije Vukosav Saković, kaže da bi naša zemlja ove godine trebalo da u žetvi pšenice dobije oko 2,5 miliona tona hlebnog zrna, od čege će milion tona otići na izvoz.

Vršidba pšenice trebalo bi da počne 1. jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija