Stejt department: Skromno poboljšanje investicione klime u Srbiji, korupcija još uvek veliki problem

Investiciona klima u Srbiji se poslednjih godina skromno poboljšava zahvaljujući makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, boljoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja EU, navedeno je u izveštaju Stejt departmenta.

Značajan rizik za investicionu klimu, prema ovom izveštaju predstavlja nerešeno pitanje državnih preduzeća koja su veliki gubitaši, siva ekonomija, korupcija i neefikasan pravosudni sistem.

Stejt department navodi da bi poslovne mogućnosti mogle da nastave da rastu ako Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU.

U izveštaju se ocenjuje da su sektori koji bi mogli da imaju najviše koristi poljoprivreda i agroprerada, upravljanje čvrstim otpadom, zaštita životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije, obnovljivi izvori energije, zdravstvena zaštita, rudarstvo i industrija.

Ukazano je da je privlačenje investicija važan prioritet, te da je Vlada Srbije označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i da se posvetila rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orjentisanom kapitalizmu, prenosi Radio-televizija Srbije.

Srbiju pozitivno ocenjuju američki investitori, posebno strateški položaj, dobru obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa EU.

Naglašeno je da Vlada smanjuje veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, uglavnom kroz zabranu zapošljavanja.

  • teror u

    14.07.2019 08:30
    smrdistanu
    nema korupcije u srbiji .
    ovde je postenje na prvom mestu .
  • Utopija

    13.07.2019 21:16
    Skromno da skromnije ne moze biti, jednom recju nedovoljno..
  • Dok je narod gladan

    13.07.2019 20:39
    Političarima nikad bolje
    Naši političari, gledajući u svoje novčanike, tvrde da je standard nikad bolji!
    Izgubili su kontakt sa realnim životom i okolinom u kojoj drpaju nemilice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija