Srbiji 40 miliona dolara zajma za smanjenje zadržavanja na granicama

Svetska banka je odobrila Srbiji 40 miliona dolara zajma u okviru projekta "Trade and Transport Facilitation", s ciljem da se smanji zadržavanje na graničnim prelazima.
Srbiji 40 miliona dolara zajma za smanjenje zadržavanja na granicama
Foto: Pixabay
U taj regionalni projekat su uključene Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države je 90 miliona dolara, navedno je u saopštenju ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.
 
Planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini ove godine, a korisnici sredstava u Srbiji su Uprava carina, "Infrastruktura železnice Srbije", JP "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije".
 
Mihajlović je kazala da Srbija u prethodne četiri godine izgradila 300 kilometara auto-puteva, a da je u tom periodu broj vozila na auto-putevima povećan sa 37 miliona na blizu 54 miliona u 2018. godini.
 
"Za razliku od prošlosti, infrastruktura više nije glavni problem za brže kretanje ljudi i robe u regionu, već to postaju granične procedure i dugo zadržavanje prilikom prelaska granica", ocenila je Mihajlović.
 
Posle nedavnog puštanja u saobraćaj "Južnog kraka Koridora 10" i pred skori završetak "Istočnog kraka Koridora 10", ka Bugarskoj, očekuje se dalje povećanje tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju. Projekat sa Svetskom bankom, rekla je ministarka, uz olakšavanje prekograničnog saobraćaja, obuhvata i razvoj "inteligentnih transportnih sistema" na "Koridoru 10" i unapređenje prelaza puteva preko železničkih pruga.
 
"Jedinica za sprovođenje projekta" biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a finansiranje i ugovaranje radova i usluga - pri Ministarstvu finansija.
  • Milo

    24.07.2019 18:42
    Ahaha
    Nikad bolji odnosi sa Madjarima a oni nas j..u na granici kad god hoce!
  • Paja

    24.07.2019 18:41
    Pa,nece biti lose. Barem deset posto provizoje nije malo. Malo mackanja,malo cevi i limenih profila,malo prenemaganja u realitima...
  • Zoja

    24.07.2019 15:14
    Poklon
    Vi ste pogresili, ne radi se o ZAJMU??? Zajam vracu gradjani...! To je sigurno poklon Amera za izgradjene autopteve!!!! Prilikom vozikanja po svojim teritorijama da ne gube vreme po Granicama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija