Zbog manjka radnika u Nemačkoj kasne vozovi i zatvaraju se bolnice

Nedostatak radne snage u Nemačkoj osećaju i građani, a za popunu slobodnih radnih mesta u najtraženijim zanimanjima je potrebno i do 200 dana.
Vodoinstalateri i majstori za grejanje i klimatizaciju najtraženija su zanimanja u Nemačkoj. Ni u jednoj drugoj branši ne treba toliko vremena za popunjavanje slobodnih radnih mesta, proizlazi iz nove analize Federalne agencije za zapošljavanje.
 
Gotovo dve trećine svih slobodnih radnih mesta u ovoj branši nije popunjeno u proseku 200 dana, a slede negovatelji starijih osoba sa 199 dana.
 
U analiziranim grupama zanimanja postoji više od 472.000 slobodnih radnih mesta, od čega samo u proizvodnim zanimanjima 63.000, uključujući industrijsku i preciznu mehaniku.
 
Slede zdravstvene profesije sa 61.000 ponuda za posao.
 
Manjak radnika osete i građani. U Bavarskoj je ovog leta bilo problema s dolaskom i pšolaskom vozova jer je nedostajalo vozača, a u celoj zemlji sve je više vesti o privremenim zatvaranjima bolnica zbog nedostatka medicinskih sestara, a čak je i manjak lekara sve veći.
  • Marijana

    17.08.2019 14:26
    I jos nesto,nemci masovno odlaze u skandinavske zemlje zbog boljeg radnog vremena ,plate,poreza,socijale,zato nema personala,skoro sem,Gastarbeitera,it svih zemalja,pa opet je bolje nego u Srbiji ima!se,moze se!Znam i cemu govorim 30 godina sam ovde,imam 70 god.i radim jos jer mogu,za moju decu i unuke,u to me odrzava,volim ljude,pacijenti volu mene i postuju,to mi je najveca nagrada.Pre 30 god.sam mislila bice bolje,a ono sve gore tamo u Srbiji.Radila sam i tamo 23 god.ba!dobroj poziciji glavne sestre,pa ipak samihrana majka,nedovoljno.Ucila 3 meseca nemacki,polozila,otisla,Bilo je suza i tuge ali deci i unucima je danas dobro,snabdeveni su.Hrabrost zelim i uspeh svakom ko krene napolje.
  • Marijana

    17.08.2019 14:06
    Stedi se!svuda budite na!to spremni ovde u Nemackoj.1 sestra nocu na 30 -40 pacijenata,1!lekar nocu na oko 300 pacijenata,od prijemnog do intenzivnog,a!gde su ostali po odeljenjima,oa umiruci pa hitni,radno vreme sestre od 20h do 07:30ujutro compjuterska obrada pacijenata,nema nista rucno.Nega,itd.vizite,ird.Nema kafe i sedenja,ni u wc nekad,i tako 7 noci pa!3 frei pa opet 7 noci ,pa onda!dnevna smena.To je Deutschland. Za 2900 eura netto.pa!izvolite.U Srbiji u bolnici u Kamenici sam posetila nekoga.6-7 sestara u sobici 2x2 nabijeno piju kafu zadimile,sve kulja a kazete nema osoblja,dok na!sve!strane po sobama zvoni.Za cega!su ucile za sestre?!
  • Nesa DDD

    15.08.2019 11:11
    Septička jama od države
    Ostace u Srbiji partijski botovi i dementivni penzioneri da cekaju izbore i povecanje od 400 dinara/3 eura penzije na svakih 4 godina pred izbore.

    Juce prosao Novim Sadom dosao da radim neke intervencije kao ddd majstor sedoh da odmorih u mini parku kod Rumenacke 17 na detelinari,pun govana od pasa,smrdi kao u septickoj jami,lavez od pasa kao u kao da sam u dzungli u Amazoniji udjes u stanove da radis isto lavez pasa,sve se raspada kao u najgorim africkim drzavama,na klupama u parku koje se takodje raspadaju 101% dementivni penzioneri sa 2-3 kera nijedna mlada osoba izgubljeni u pogledu u nekom svom izmisljenom svetu a vecina od njih u rukama alo,informer i kurir sa 825 puta slikom predsednika na naslovnoj,unutrasnoj i poslednoj strani.

    Za 5-10 godina u Srbiji ce ostati dozivotni politicari,dementivni penzioneri sa sedam kerova u proseku po stanu i nesto malo glupog naroda koje ce nastaviti da radi ovim prvima i drugima za 200 eura plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.