Naplata potraživanja i dalje jedan od najvećih problema u privredi Srbije

Naplata potraživanja preduzeća i dalje je jedan od najvećih problema u privredi Srbije, a stručnjaci ukazuju da njeno povećanje ima najveći uticaj na realnu profitabilnost preduzeća.
Naplata potraživanja i dalje jedan od najvećih problema u privredi Srbije
Foto: 021.rs
Rokovi plaćanja kod gubitaša iznoze 251 dan, a po pitanju naplate potraživanja i plaćanja obaveza najviše finansijske discipline ima među privrednim društvima koja su na listi "100 naj" APR sa najvećim poslovnim prihodom i ona su svoja potraživanja naplaćivala za 51 dan, a plaćali svoje obaveze za 73 dana, saopšteno je u Agenciji za privredne registre.
 
"U Srbiji je naplata postala ozbiljan problem i takva situacija je već desetak godina, postalo je neka vrsta opšte kulture. Firme nestaju sa tržista, a bile su likvidne, jer su imale nenaplaćena potraživanja", naveo je Milorad Milivojević osnivač organizacije ProFectum koja se bavi edukacijom i unapređenjem poslovnih veština.
 
On kaže da je na stručnim seminarima mogao da čuje različite primere, među kojima i da firma koja ne daje svoju robu na odloženo nema problema sa likvidnošću, a da ona koja je fleksibilnija i to dozvoljava, upada u probleme.
 
"Mi savetujemo, a to firme još uvek teško prihvataju, da se prilagode stanju na tržistu i da shvate da nije svako kupac i da treba imati u vidu da kada se roba uzme, treba je i platiti", rekao je Milivojević.
 
Kako kaže, to nije problem samo u Srbiji već svuda u svetu postoji problem sa naplatom.
  • Joe

    15.09.2019 12:17
    Problem
    "Mi savetujemo, a to firme još uvek teško prihvataju, da se prilagode stanju na tržistu i da shvate da nije svako kupac i da treba imati u vidu da kada se roba uzme, treba je i platiti", rekao je Milivojević." - sam savetodavac vec ukazuje na problem i ali i pravi i gresku u formulisanju saveta. ROBA SE NE MOZE UZETI DOK SE NE PLATI U POTPUNOSTI, ili NEMA ROBE DOK SE NE PLATI. Mozda zvuci grubo ali sa tim pristupom nema problema u poslovanju. Mozda na kratki rok poslovanje malo trpi ali je odrzivo. Kad prihvatimo taj jedini i logican pristup, i odreknemo se nasledja komunizma o: placanju na rate, cekovima, poceku, i uzimanju onoga sto ne mozemo priustiti (KREDIT) da platimo robu koju znamo da ne mozemo platiti, vrlo brzo ce se sve normalizovati.
  • .

    13.09.2019 13:27
    /
    Na zalost ne, jer jos veci uticaj imaju banke i drzavni aparat, referentne kamete i kurs strane valuta. Realnu profitabilnost preduzeca kao i kontrolu domace valute drzava je prepustila privatnim banka u potpunosti. Poverenje u domacu valutu prakticno ne postoji.
  • xyz

    13.09.2019 12:25
    Slažem se da nije svako kupac. Recimo ne bi trebali davati kredite za skupocene stanove ljudima koji ne mogu to da plate. Kasnije ima ceo grad o čemu da laprda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija