Gorivo za sada neće poskupeti

Cena derivata na benzinskim stanicama u Srbiji neće poskupeti u prvim danima nakon terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji, uveren je ministar energetike Aleksandar Antić.
 Gorivo za sada neće poskupeti
Foto: Pixabay
Antić je rekao da su poslednji događaji u Saudijskoj Arabiji svakako u prvi mah izazvali "značajan rast cena sirove nafte na svetskom tržištu", te da će se tek videti kako će se dalje odraziti na cenu i snabdevanje.
 
"Nema dileme da Srbija, kao uvozno zavisna država, kada je sirova nafta u pitanju, duboko zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu. Ipak, sada treba sačekati stabilizaciju na tržištu, koja se svakako dešava, i u narednim danima videti kako će se ti događaji reflektovati na cenu u našoj zemlji", rekao je Antić.
 
Kaže da je cena sirove nafte porasla za 20-ak procenata, ali je posle došlo do laganog pada cene. "Tako da je danas cena sirove nafte nekih desetak odsto veća nego pre ovog terorističkog napada", rekao je Antić.
 
On je naglasio da očekuje od proizvođača, trgovaca, uvoznika da apsolutno profesionalno prilaze ovoj situaciji i "da ovaj pik tretiraju kao bilo koji drugi i da s te strane nemamo neku dodatnu nervozu, koja bi kreirala rast cena derivata".
 
Cene nafte na svetskim tržištima skočile su u ponedeljak više od 10 odsto, na najviši nivo u četiri meseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procenjuje se, više od pet miliona barela dnevno ili pet odsto ukupne proizvodnje u svetu.
 
Na londonskom tržištu je cena barela jutros skočila 13 odsto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 15 odsto, na 60,90 dolara. Napadi dronovima na dva postrojenja naftne kompanije Aramko u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran.
 
Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte. The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njene celokupne proizvodnje, odnosno pet odsto ukupne svetske proizvodnje.
 
"Vest o napadima dronovima na saudijsko naftno postrojenje odjeknuće na svetskim tržištima ove nedelje", kaže Rej Atril, strateg u Nacionalnoj banci Australije, preneo je Seebiz.
 
Kako za Blic kaže ekonomista Saša Đogović, prva posledica jeste instant pad cene akcija na svetskim berzama, a dalje posledice zavise od toga kako će se i kada cena nafte stabilizovati. Izvesno je, dodaje, da će se efekti ovog događaja preliti i na Srbiju.
 
"Prva posledica je poskupljenje proizvodnje, a onda poskupljenje proizvoda i smanjena tražnja. Očekujem da to utiče i na rast BDP-a, koji u svakom slučaju ove godine neće biti 3,5 odsto, bez obzira na kolebanje cene nafte na svetskom tržištu, imajući u vidu negativnu dinamiku i industrijske proizvodnje u prva dva kvartala, koji nije išao preko tri odsto", poručuje ovaj ekonomista. 
 
U Srbiji je već početkom leta političko-ekonomsko previranje na svetskom tržištu nafte, dovelo do poskupljenja goriva. U Udruženju naftnih kompanija Srbije, našoj zemlji ne preti samo poskupljenje goriva, već i moguća nestašica, s obzirom na to da je oko 83 odsto domaće potrošnje motornog goriva dobijeno iz uvoza.
  • Djole

    18.09.2019 07:20
    Vec je poskupelo
    Gorivo je vec juce poskupelo gotovo na svim pumpama!
  • Dejan

    17.09.2019 22:10
    posao
    Toyota je jos pre 2 godine ugasila provizvodnju dizel agregata, benzice proizvode u menjem broju,Hybridima su smanjili potrosnju benzina na pola i tu tehnologiju su napustili i prodali ostalim pacerskim firmama, plug in i gorive celije su im trenutno zanimljive a prelaze na non plug in ! Toyota ce proivoditi auta za koje ne treba sirova nafta, cak ni energija iz uticnica, koristice se eneriga sunca, suncane elektrane koje ce proizvoditi H2-vodonik, taj vodonik ce spaljivati u autima gde ce se dobijati vazduh i voda, znace nesto ne skodljivo i korisno ! Zna se kome to smeta, vidite sta su sad uradili da bi podigli cenu barela a pre tog su gorele sume u Amazonu !
  • Novosadista

    17.09.2019 21:35
    Gorivo nece poskupeti u prvim danima, ali hoce posle pet dana! Vrlo brzo ce se neutralisati pompezno najavljivana povecanja plata u javnom sektoru kroz poskupljenja koja ce uslediti. I da razjasnimo jednu stvar, povecenje plate od 5-10 procenata na kraju godine nije nikakvo povecanje, vec prosto uskladjivanje sa inflacijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.