Koji je Šaranovićev interes u kupovini deonica "Kraša"?

Deonice hrvatske konditorske kompanije "Kraš" ovih dana ruše rekorde na dnevnom nivou pa su juče u podne prešle i granicu 1.000 kuna (oko 135 evra), a trenutno se trguje po ceni od 1.060 kuna po deonici i tokom dana je prodato 14.242 dionice za 15 miliona kuna.
Koji je Šaranovićev interes u kupovini deonica "Kraša"?
Foto: Pixabay
Srpski "kralj papira" Nebojša Šaranović koji preko svoje firme "Kappa Star" kupuje sve što se na tržištu nađe, povećao je u četvrtak svoj udeo u "Krašu" na 12,45 odsto. Uložio je u kupovinu tih deonica najmanje 150 miliona kuna, a kako je njegov interes prouzrokovao uzlet cene, njegov udeo u ovom trenutku vredi 197,7 miliona kuna.
 
Srpski biznismen kupuje deonice "Kraša" za fond MID Evropa, informacija je kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala. Četvrti put zaredom iz "Kraša" poručuju da nema povoda za podizanje cene na gotovo tri puta veći nivo od onog kojim se trgovalo pre ove šoping-groznice. Interes drugog tajnog kupca koji je u dva dana trgovanja došao na 1,89 odsto udela se smirio. Račun Zagrebačke banke ne podiže ulog, kao ni dva najveća deoničara MI braća Pivac i Kraš ESOP, pa je lako zaključiti da jedino Šaranović kupuje po enormnim cenama.
 
Deset najvećih deoničara u ovom trenutku ima 71,26 odsto svih izdatih deonica, zbog čega bi teoretski Šaranović na tržištu mogao da nabavi još maksimalno 28,74 odsto Kraša, ali u praksi je to nemoguće, piše Večernji list. Aktivnost na berzi pokazuje da bi do kraja sledeće nedelje Šaranović mogao da se približi udelu od 20 odsto, pa čak i da postane drugi najveći deoničar ove konditorske kompanije.
 
Naime, Kraš ESOP drži 18,45 odsto udela u kompaniji, a da bi ih Šaranović pretekao, treba da stekne još 6,1 odsto udela u kompaniji. To znači da bi morao da kupi oko 92 hiljade deonica. List podseća da je u petak i ponedeljak prodato još 83 hiljade deonica Kraša, odnosno oko 5,5 odsto kompanije, a u prva dva sata jučerašnjg trgovanja prodato je dodatnih 14 hiljada deonica. 
 
"Nacionalnost nebitna na tržištu kapitala"
 
Na tržištu kapitala, bar u ovakvim slučajevima, nacionalnost nije bitna, komentariše za Radio slobodnu Evropu analitičar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić.
 
Komentarišući medijske napise, kojim je kritikovan ulazak srpskog kapitala u "Kraš", što je do sada druga najveća srpska investicija u Hrvatskoj, Laušić u izjavi za Radio slobodna Evropa podseća da takve žalopojke nisu dolazile iz nacionalističkih krugova kada su hrvatski preduzetnici naveliko kupovali kompanije po Sloveniji.
 
"Tako da mislim da su to sasvim deplasirane žalopojke. Na tržištu kapitala - bar u ovakvim slučajevima - nacionalnost nije bitna. Ovde se ne radi ni o kakvim geopolitički strateški važnim kompanijama. Radi se o konditorskom preduzeću koje proizvodi čokolade i 'slatke tajne'", zaključuje Laušić.
 
Pitanje za koga Šaranović kupuje
 
"Ne znamo ko stoji iza tih računa", kaže za RSE Laušić. "Ne znamo ni koje su namere gospodina Šaranovića - hoće li on dati javnu ponudu za preuzimanje, dobrovoljnu ili obavezujuću ako pređe 25 odsto deonica. Ne znamo hoće li pri ovoj ceni od 1.000 kuna po deonici 'Kraš ESOP', a možda i 'Braća Pivac' doneti odluku o prodaji svojih deonica, jer su ih sticali na po ceni od 400 kuna, dakle bila bi prilično dobra zarada. Tako da je sada sve oko 'Kraša' otvoreno", komentariše Laušić.
 
Ekonomski analitičar Danko Sučević za RSE kaže kako je "pitanje kupuje li Šaranović deonice 'Kraša' za svoj račun".
 
"On nikako ne može da preuzme 'Kraš' bez dogovora s 'Pivcem'. On objektivno ne može na tržištu da kupi više deonica nego 'Pivac' i sada - ili kupuje za njihov račun, ili računa da će njima prodati po višoj ceni. Ali ne mislim da je to moguće", kaže Sučević.
 
Prema njegovim rečima, može biti i "druga strategija".
 
"Video je da se tu nešto prodaje, i računa da dugoročno ostane i dugoročno zaradi. On ne može da preuzme upravljanje tom kompanijom, ali može da zarađuje na vrednosti deonica, ako će 'Kraš' rasti. Može biti i aktivni deoničar, ali za to mu ne treba toliko deonica koliko je kupio", zaključuje Sučević.
 
"Kraš" je profitabilna kompanija u kojoj najviše deonica ima Mesna industrija "Braća Pivac" - 30,73 odsto, nakon toga "Kraš ESOP" ("Krašov" program radničkog deoničarstva) sa 18,45 odsto, nakon toga Šaranović, a nakon toga trezorski račun samog "Kraša" sa 5,09 odsto deonica.
  • Nemanja

    25.09.2019 19:22
    Vidi se da smo zemlja tajkuna, oligarha! Prava pravcata prcija.
  • Kras je ipak brand

    25.09.2019 16:18
    Kras je kvalitetna konditorska firma, koja ima nekoliko brendova koji su dobro poznati na prostoru nekadasnje SFRJ. Ipak ta Bajadera je neopravdano skupa za kvalitet koji nudi. U Lidla imaju njihove bombonjere iz Belgije koje su jednakog kvaliteta kao i Bajadera, na slicni princip proizvedene a tri puta jeftinije. Bajaderu kupim samo kada nekome poklanjam, jednostavno nije isplativa da je kupujem za sebe.
  • pera

    25.09.2019 10:07
    ..
    Cim se tu placa po visestruko vecoj ceni, to onda banana drzava Srbija igra neku kretensku igricu na kraju koje ce da ispusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.